StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProcurila informacija

Većina odbila Vladinu ponudu: 12 posto nije dovoljno, štrajk se nastavlja!

Piše Slavica Lukić/JL
26. srpnja 2023. - 15:59

Većina pravosudnih službenika i namještenika odbila je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Vladinu ponudu za prekid štrajka. Glasovi službenika u štrajku tijekom popodneva prebrojavaju se u sjedištu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN-a), a konačne rezultati izjašnjavanja o vladinoj ponudi trebali bi objavljeni kasno popodne.

Hoće li nastaviti sa štrajkom, odlučit će štrajkaški Odbor kojeg čini sedam sindikalnih povjerenika s većih sudova diljem Hrvatske.

O Vladinoj ponudi za prekid štrajka izjašnjavali su se samo pravosudni službenici i namještenici koji su sindikalno organizirani, to jest članovi SDLSN-a.

Ovakvom rezultatu presudili su, kako neslužbeno doznajemo službenici i namještenici velikih sudova koji su listom glasali protiv prihvaćanja Vladine ponude - oni s Općinskog građanskog suda u Zagrebu koji je ujedno i najveći sud u državi, službenici Županijskog suda u Zagrebu i službenici zagrebačkog Trgovačkog suda na kojem se rješava većina trgovačkih sporova u državi, te službenici Općinskog suda u Splitu. Na tim je sudovima ujedno i najveći broj pravosudnih službenika koji su sindikalno organizirani, to jest u članstvu SDLSN-a.

Vlada je, podsjetimo, pravosudnim službenicima i namještenicima jučer poslala pisanu ponudu da će im u prvom koraku odmah, na plaću za srpanj isplatiti dodatak od 12 posto, a kao drugi korak da će ih na jesen uključiti u razgovore o Uredbi kojom će se definirati plaće pravosudnih službenika i namještenika koju će primati od početka iduće godine kad bi na snagu trebao stupiti jedinstveni sustav obračuna plaća u državnim i javnim službama. Vlada svojoj u ponudi jamči i da će, prekinuli pravosudni službenici štrajk povući svoju raniju odluku o neplaćanju za vrijeme provedeno u štrajku koja je na snazi od 17. ovog mjeseca.

Većina koja je ponudu odbila, nezadovoljna je, kako doznajemo kako s trenutnim hitnom dodatkom od 12 posto jer on još uvijek ne nadoknađuje kronično zaostajanje za plaćama službenika u drugim dijelovima državne službe, tako i s nedovoljno čvrstim jamstvima da će im od početka iduće godine plaće koje kronično zaostaju biti izjednačene s onima koju dobivaju službenici u drugim državnim službama koji obavljaju poslove iste složenost kao i oni.

Više detalja o rezultatima izjašnjavanja pravosudnih službenika i namještenika doznat ćemo oko 17 sati kad je najavljena konferencija za novinare vodstva SDLSN-a.

17. lipanj 2024 15:57