StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVRIJEME ISTJEČE

Utrka s vremenom na Atlantiku: posada ostaje bez kisika u 13 h, video koji ilustrira dubinu na kojoj je Titan jeziv je

Piše VIJESTI SD
22. lipnja 2023. - 08:37

Opsežna akcija potrage i spašavanja nestale podmornice Titan se nastavlja, a sudionici kažu da se nadaju do samog kraja.

Američka obalna straža smatra da bi kisika na Titanu moglo biti dovoljno do 13.08 sati u četvrtak. Prema OceanGateu, operateru Titana, podmornica ima 96-satnu opskrbu kisikom u slučaju opasnosti - donosi Jutarnji list.

U podmornici je, podsjetimo, petero ljudi: britanski milijarder, pilot francuske podmornice, pakistanski biznismen i njegov 19-godišnji sin te izvršni direktor OceanGatea, tvrtke koja upravlja Titanom.

Kao dio potrage, zrakoplov kanadskih kraljevskih zračnih snaga pretražuje udaljeno područje Atlantika tražeći tragove podmornice koja je nestala u nedjelju.

Objavljena je i snimka nadzorne letjelice kako leti iznad oceana i ispušta uređaje koji se koriste za osluškivanje zvukova u vodi.

Podmornica Victor 6000 poslana je već ranije kao pomoć u operaciji spašavanja, nakon zahtjeva američke mornarice. Francuski istraživački brod Atalante koji nosi robotsku ronilicu nalazi se oko 20 nautičkih milja sjeverno od mjesta olupine Titanica.

Victor 6000 može zaroniti do dubine od 6000 metara i mogao bi izbaciti Titan ako je zaglavio na dnu oceana, no ne bi je sam mogao podići već bi je u tom slučaju zakvačio za površinski brod koji ga može podići.

Sudbina Titanove posade možda ovisi o samo jednom čovjeku, Paul-Henryju Nargeoletu, jednom od zarobljenih na podmornici, smatra njegov prijatelj marinac.

image

Paul-Henri Nargeolet
 

AFP

Sky News je razgovarao s portugalskim kapetanom Joseom Paulom Viera da Silvom, koji smatra da bi 77-godišnji Nargeolet mogao pronaći rješenje.

- Mislim da on može surađivati s drugima na brodu i na kraju isplivati na površinu. Vjerovat ćemo u to do posljednjeg trenutka. Bila bi šteta da izgubimo tog čovjeka, rekao je Da Silva i opisao Nargeoletovu vještinu tijekom posjeta Titanicu 2010. godine. To je iskustvo također bilo blizu smrti.

- Tim je na brodu tada bio vrlo iskusan, ali podmornica je zapela na komadu Titanica. Morali smo napraviti mnogo manevara da ju vratimo. Zapela je u olupini, to je bio najgori dio, i svi smo se bojali da ćemo ih izgubiti.

- On je vrlo smirena i tiha osoba i mislim da može smiriti i ostale jer je ada važno uštedjeti kisik i ne naprezati se. Nije lako, ali mislim da će on biti njihov vođa i da će uspjeti, dodaje Da Silva.

image

Pogled iz zraka na bahamski istraživački brod Deep Energy, nakon što je stigao u područje potrage za podmornicom Titan

Us Coast Guard/Handout/Anadolu Agency Via AFP

Američka obalna straža opisala je dosadašnje pokušaje potrage za podmornicom Titan.

Na Twitteru su napisali da je letjelica s fiksnim krilima provela potragu jučer poslijepodne u rasponu od 879 milja iznad tog područja, a da su za potragu planirani i zrakoplovi partnerskih agencija.

Ranije je obalna straža govorila o razmjerima operacije i otkrila da je površina na kojoj se traga za Titanom oko dva puta veća od površine Connecticuta, a podzemna potraga je do dvije i pol milje dubine.

Na YouTubeu se pojavio video koji zorno ilustrira koliko su duboko "zaglavili" putnici u Titanu.

U videu koji je kreirala španjolska kompanija MetaBallStudios, vidi se kako se plovilo postepeno spušta kroz digitalno dočaranu podvodnu scenu.

Kako bi se najbolje dočarala dubina, prikazane su visine mnogih svjetskih znamenitosti, poput Eiffelovog tornja u Parizu, Kipa slobode u New Yorku i Burj Khalife u Dubaiju, najviše zgrade na svijetu, koja izgleda sićušno u usporedbi s dubinama Atlantskog oceana.

Kako bi se dubina stavila u kontekst, napravljene su i usporedbe s Big Benom, Willis Towerom u Chicagu i Grand Canyonom, čija je geološka formacija oko 1828 metara, što je manje od polovine dubine olupine Titanica:

Istraživač morskih dubina dr. David Gallo rekao je da bi bilo potrebno čudo da se spase putnici na Titanu, no dodao je da se tome ipak još uvijek nada.

Gallo kaže da se njegova nada brzo topi jer se sve događa vrlo brzo pa je to utrka s vremenom.

- U ovom trenutku trebamo čudo, ali čuda se događaju, tako da sam vrlo optimističan - rekao je.

27. travanj 2024 08:49