StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVelika škrtica

Usporedili smo cijene robnih marki u dva velika trgovačka lanca u Hrvatskoj i bogme smo se šokirali!

Piše Dora Koretić/JL
24. siječnja 2024. - 17:25

Iako svjetski mediji javljaju o zaustavljanju rasta cijena i usporavanju inflacije, domaći potrošači, čini se, nemaju se čemu previše radovati. Posebno oni koji su dosad, zbog uštede, bili navikli kupovati robne marke jer je većina istraživanja pokazala da se u ovom segmentu dogodio jedan od najvećih rasta cijena, piše Jutarnji list.

Odlučili smo to provjeriti na konkretnim artiklima i konkretnim trgovinama, a odabrali smo usporediti dvije robne marke - Sparov S-Budget te Konzumov K Plus.

Istraživanje smo napravili na način da smo potražili kataloge ovih trgovaca s kraja 2021. godine te u njima nasumično odabrali po osam artikala, povadili njihove temeljne cijene te ih potom usporedili s temeljnim cijenama koje ti isti proizvodi na policama trgovina imaju danas.

Trudili smo se birati iste ili barem slične proizvode kako bi analiza bila što objektivnija, iako je naravno riječ o vrlo površnoj analizi koja tek ukazuje na smjer kretanja cijena.

Ipak, pokazalo se kako je i kod jednog i kod drugog trgovca u tom periodu najviše poskupio isti proizvod - kod jednog 72, a kod drugog čak 87 posto - no konačni omjer poskupljenja košarica s osam artikala bio je 58 posto nasuprot 43 posto što ukazuje kako je jedan od ova dva trgovca cijene svojih robnih marki ipak dignuo više nego drugi.

Inače, robne marke u inflaciji su se pokazale jako važne potrošačima - mnogi od njih odustali su od kupovanja brendova te se zbog štednje okrenuli upravo robnim markama, ali je upitno koliko su time profitirali s obzirom na činjenicu da su i njima cijene rapidno porasle.

U našem kratkom videu pogledajte koje smo artikle odabrali, koliko su iznosile cijene 2021. godine, a koliko iznose danas te koji se od ova dva trgovca pokazao prvakom inflacije.

image
Jure Miskovic/Cropix
27. travanj 2024 19:40