StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCRVENE LISTE

Unatoč porastu broja novozaraženih u Hrvatskoj, Česi i Poljaci se nisu uplašili i spakirali, a ostalo je i dosta talijanskih i austrijskih turista

Piše Dora Koretić/JL
21. kolovoza 2020. - 23:49

Unatoč tome što smo zbog posljednjih podataka o širenju koronavirusa dospjeli na crvenu listu više europskih zemalja, neki gosti su nam ostali tradicionalno vjerni.

Čeha u Hrvatskoj tako trenutno boravi 48 tisuća, Poljaka je 78 tisuća, a iz ovih zemalja zasad nema ni neslužbenih najava da će nas staviti na popise rizičnih zemalja. Također, iz statistike HTZ-a vidljivo je kako nije svako proglašenje Hrvatske crvenom destinacijom nužno polučilo egzodus turista s Jadrana.

Naravno, to je ovisilo o vrsti mjera pa su turisti iz onih država koje nisu propisale obaveznu karantenu, nego su dopustile normalno kretanje s negativnim testom na Covid, u manjem broju prekidali ljetovanja.

Naprimjer, iako se očekivalo da će Talijani masovno napustiti Jadran, njihov broj je sa 48 tisuća, koliko ih je ovdje bilo 12. kolovoza, pao na 28 tisuća, što znači da ih je ovdje još uvijek više od polovine. Slična situacija je i s Austrijancima - prije najave uvođenja mjera njih je u Hrvatskoj boravilo 40 tisuća, a danas ih je na Jadranu 15 tisuća, što znači da se više od trećine državljana nije uplašilo Vladinih upozorenja.

Ipak, efekta na turizam je svakako bilo, posebno kad tempo odlazaka Austrijanaca i Talijana usporedimo s prošlom godinom: lani je tjedan dana nakon Velike Gospe broj Austrijanaca na obali pao za 6,7 posto, a ove godine - za polovinu.

Talijanske brojke pak govore kako je nakon uvođenja mjera Hrvatsku ove godine u prvih tjedan dana napustilo 29 posto Talijana, a lani je u istom razdoblju ta stopa bila 15 posto. Najveća prijetnja sada postoji od Slovenaca, kojih je na Jadranu trenutno 75 tisuća.

Kako njihova vlada nije uvela mogućnost testiranja, nego isključivo 14-dnevnu karantenu, može se očekivati da će njihovi gosti ovih dana masovno napustiti Jadran, kao što se to dogodilo s Britancima, ali treba pričekati koji dan da se to odrazi i na podatke prikupljene u eVisitoru.

27. travanj 2024 04:31