StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnema kuna bez cjepiva

Ugostitelji i opozicija nezadovoljni Plenkovićevim naumom davanja novčanih potpora samo cijepljenima: ‘Šokirana sam... Mislim, što reći na ovo?‘

Piše Anita Belak Krile/SD
2. srpnja 2021. - 09:21

Predsjednicu Nacionalne udruge ugostitelja Žakline Troskot  neugodno je iznenadila najava Banskih dvora da će potpore za očuvanje radnih mjesta biti ukinute onima koji se ne cijepe.

 - Ostala sam šokirana. Mislim, što reći? Kao što je rekao i gospodin Veljko Ostojić, to jednostavno nije provedivo. Koliko ja znam cijepljenje nije obavezno, EU je donijela rezoluciju da se ne smije diskriminirati nitko tko nije cijepljen. Ne mogu vjerovati da ugostitelji snose cijelu ovu pandemiju... Do jučer nismo imali cjepiva. Molili smo da imamo prioritet pri cijepljenju. Slali smo ministarstvu turizma nekoliko puta, nismo bili pozvani. Zahvaljujući tek HTZ-u Zagreba, zagrebački ugostitelji su se uspjeli procijepiti – požalila se poznata slastičarka Troskot voditelju RTL Direkta Zoranu Šprajcu.

Troskot je kazala kako oni svakako motiviraju svoje zaposlenike na cijepljenje i da nipošto nisu antivakseri.

image
Ivo Ravlic/Cropix

„Mi nismo protivnici... Mi želimo surađivati, i želimo da ova pandemija prođe… Naravno, mi aludiramo, savjetujemo, i ja i u mojoj firmi smo se cijepili, ali ne možete uvjetovati nekome ako nije obaveza… - tumači Žakline Troskot.

Prof. Sanja Barić: 'Gdje je tu ustavnopravni problem?' 

Profesoricom Ustavnog prava sa Sveučilišta u Rijeci Sanja Barić, ne vidi ustavnopravni problem s cijepljenjem.

“Mi znamo da je Ustavni sud već rekao da je postojeća obaveza cijepljenja djece protiv drugih bolesti sukladna Ustavu Republike Hrvatske. Ako je dosadašnje obvezno cijepljenje u odnosu na cjelokupnu populaciju u skladu i s hrvatskim Ustavom i s Europskim sudom za ljudska prava, gdje je tu ustavnopravni problem?”, izjavila je Barić za Telegram.

Kao što je poznato nismo uspjeli ispuniti cilj koji je Vlada postavila - da do 1. srpnja imamo 50 posto cijepljenih prvom dozom. Do jučer je u zemlji utrošeno 2,568 milijuna doza cjepiva. Od toga je 1,488 milijuna cijepljeno s jednom dozom, a 1,080 milijuna osoba s dvije. Da bi epidemija bila pod kontrolom nužna je procijepljenost  stanovništva od 70 posto, a s obzirom da delta soj postaje dominantan, taj postotak raste i na 80 posto. 

"Danas je jasno da nismo ni blizu planiranoj brojci i pitanje je što to znači za turističku sezonu i za eventualni četvrti val pandemije na jesen", pita se Anka Mrak Taritaš (Glas).

image
Jure Miskovic/Cropix

SDP i Most također nisu zadovoljni najavom premijera da će potpore za očuvanje radnih mjesta biti ukinute onima koji se ne cijepe.

Peđa Grbin: Kampanja cijepljenja svela se na ‘bedžiće na HRT-u’

“U Hrvatskoj je obvezno cijepljenje moguće, ali se obveza cijepljenja prvo utvrđuje Zakonom o zaštiti pučanstva, a onda precizno uređuje i razrađuje Pravilnikom o imunizaciji i Programom obveznog cijepljenja. Obveznost cijepljenja ne može se nametati na drugi način, a pogotovo ne tako da se potpore poduzetnicima vezuju uz cijepljenje”, komentirao je šef SDP-a Peđa Grbin koji smatra da se kampanja cijepljenja svela na ‘bedžiće na HRT-u’, te da je Vladin plan cijepljenja doživio neuspjeh.

“Za to ne mogu odgovarati radnici niti poduzetnici. Zato pozivam Vladu i Plenkovića da ne čine ovo što su danas predložili… Ako želite cijepljenje povezati s nekim beneficijama, onda odredite jasne kriterije, definirajte tko će ih nadzirati i omogućite ih svima”, naveo je predsjednik SDP-a.

Iz Mosta tumače kako je Hrvatska zaglavila s viškom od 300.000 doza cjepiva zbog loših poteza Vlade i serije komunikacijskih propusta. Protive se „da bezglavu epidemijsku politiku Vlade RH spašavaju poduzetnici koje se ucjenom prisiljava na cijepljenje”.

03. svibanj 2024 22:07