StoryEditor
Hrvatska i svijetSaša Srića

Ugledni pulmolog upozorava: Vrhunac epidemije još nije stigao

Piše Anita Belak- Krile
2. studenog 2020. - 14:56
 dr. Saša SrićaŽeljko Puhovski/Cropix

Današnje brojke zaraženih koronavirusom zbog smanjenog testiranja vikendom nisu tako crne, no dnevni broj umrlih srušio je dosadašnji negativni rekord i popeo se čak na 32! Preminulo je 17 muških osoba i 15 žena, a najviše umrlih je bilo u KB Dubrava, ukupno sedam.

U nedjelju je Odjel s respiratorima KB-a Dubrava nakratko ostao bez struje, i uređaje se moralo pogoniti mehanički. Silvio Bašić, predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava tvrdi kako je pri nestanku struje pet respiratora ostalo bez napajanja, ali da "niti u jednom trenutku život bolesnika, odnosno njihovo zdravstveno stanje nije bilo ugroženo".

"Zatražili smo temeljito izvješće od uprave bolnice, kad dođu ti podaci, onda ćemo utvrditi zbog čega su nastali nedostaci i otkloniti h, odnosno djelovati po tom izvješću - izjavio je Silvio Bašić.

Kaže da je maksimalni broj bolesnika koji mogu primiti vrlo rastezljiv, ovisno o broju kreveta u sobi, ali da se planira oko 800.

"Imamo mjesta i u šatorima, a trenutačno u respiracijskom centru imamo 12 slobodnih mjesta. Ako se oni popune onda ćemo ići u šatore. Cijela zgrada će biti za COVID bolesnike, ali jedan manji dio zgrade ćemo napraviti da bude covid free zona ne bi li se djelatnici koji rade u smjenama mogli otići na wc i da mogu odmarati. Do jučer se to nije moglo jer su tamo bili pregledavani pacijenti", pojasnio je Bašić i dodao je da očekuje da će KB Dubrava kroz dan ili dva postati covid-bolnica.

Među pet pulmologa koji sutra odlaze na ispomoć u KB Dubrava koja je proglašena covid-bolnicom je i pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, dr. Saša Srića. On upozorava kako vrhunac epidemije još nije stigao.  

"Kad netko govori da ovo nije ratno stanje, onda bih se ja usudio reći da je ovo nešto što može nalikovati mobilizirajućem ratnom stanju. Moramo dati svoj doprinos, uz potporu svima. Opet upućujem apel građanima da se pridržavaju mjera i čuvaju jer je pred nama teško razdoblje. Sada je najnesigurnije oboljeti i dobiti ovu zarazu", istaknuo je.

Izdvojeno

16. siječanj 2021 02:04