StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdrama na moru

U tijeku akcija spašavanja teretnjaka koji prevozi i brodove izgrađene u Šibeniku. Vuletić: Iz helikoptera su se iskrcali posebno obučeni spasioci

Piše Otvoreno more, Hina
7. travnja 2021. - 15:35

Čini se da će dramatični događaji vezani uz brod Eemslift Hendrika koji pluta nedaleko norveške obale ipak imati sretan kraj.

Podsjetimo, nizozemski teretnjak kojemu je otkazao glavni stroj prevozi i tri plovila izgrađena u domaćim brodogradilištima, a kako je za Radio Brač jutros izjavio Roko Vuletić, član šibenskog škvera "Iskra", na brod Eemslift Hendrika iz helikoptera su se iskrcali posebno obučeni spasioci iz Nizozemske koji su preuzeli upravljanje brodom kojega, po najnovijim informacijama, tegle dva norveška tegljača.

Tegljače je iznajmila nizozemska spasilačka kompanija Smit Salvage. Smit Salvage podružnica je tvrtke za pomorske usluge Boskalisa koji je vodio operaciju spašavanja Ever Givena u Sueskom kanalu.

Skupo plovilo kliznulo u more

Također, plovilo "AQS TOR" izgrađeno u pulskom "Tehnomontu" kliznulo je s palube u more, ali se, srećom, nije prevrnulo. Kako javljaju norveški mediji, novoizgrađeno plovilo vrijedno 6,6 milijuna eura nalazi se nedaleko broda Eemslift Hendrika, a norveška tvrtka Moen Marin As koja ga je naručila angažirala je zasebnu tvrtku kako bi ga preuzela.

Akcija spašavanja mogla bi završiti do kraja današnjeg dana. Dobra vijest je i da se nevrijeme smirilo pa će Eemslift Hendrika najvjerojatnije bez većih teškoća biti otegljen u mirnije vode.

Jutros oko 4 sata brod se nalazio oko 40 nautičkih milja zapadno od grada Ålesunda, ali samo oko 30 nautičkih milja od kopna.

Eemslift Hendrika, kao što smo jučer izvijestili, među ostalim teretom prevozi i dva specijalna broda za norveške uzgajivače ribe izgrađena u 'Iskri', dok je treće plovilo napravljeno u pulskome 'Tehnomontu'.

Teretni brod uputio je poziv u pomoć u ponedjeljak nakon što ga je zahvatilo nevrijeme. Posada je evakuirana kasno u ponedjeljak po olujnom vremenu, kazale su u utorak mjesne vlasti.

Oko 12 članova posade skočilo je s jako nagnutog broda u more, nakon čega ih je spasio helikopter, dok su drugi spašeni izravno s palube.

17. travanj 2024 16:48