StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRIJETILI ORUŽJEM NA GLAVNOM GRADSKOM TRGU

U Madridu uhićeni pripadnici ISIL-a

30. prosinca 2016. - 22:36

Španjolska policija pronašla je video-snimke naoružanih džihadista ispred Puerte del Sol, jednog od glavnih trgova u Madridu, gdje se tisuće ljudi pripremaju dočekati Novu godinu uz pojačane sigurnosne mjere, rekao je pravosudni izvor. To je rijedak slučaj u Španjolskoj, gdje su se do sada džihadističke pojave činile ograničenima. 
Pronalazak tih snimaka slijedio je pošto su u srijedu uhićena dvojica Španjolaca, Edrissa Ceesay Sanuwo i Samli Sennouni Moouh, kojima je u petak sudac Državnog suda specijaliziranog za terorizam izrekao mjeru pritvora. Ti su se muškarci snimali s oružjem AK-47 i vojnim nožem s oznakama takozvane Islamske države (IS) i zastavom te džihadističke skupine uz islamske pjesme i džihadističke uzvike. Protiv njih je pokrenut sudski postupak zbog veličanja terorizma i naoružavanja, a u njihovu stanu policija je pronašla pet šaržera za borbenu pušku AK-47 i streljivo.
- Na nekim snimkama se vide muškarci s maskama i oružjem ispred Puerte de Sol, trga na kojem Madriđani svake godine masovno dočekuju Novu godinu - rekao je sudski izvor. 
Od 2015. Španjolska je uhitila 177 osumnjičenih za veze s islamističkim terorizmom. Iz Španjolske, koja je bila pogođena terorističkim napadima na željeznicu u Madridu 11. ožujka 2004., pri čemu je poginula 191 osoba, trenutačno mali broj boraca odlazi boriti se u redovima IS. Vlasti procjenjuju da se 200 Španjolaca otišlo boriti u inozemstvo u džihadističke skupine, dok ih je iz Francuske i Belgije otišlo više stotina.
Premijer Mariano Rajoy rekao je u petak na konferenciji za novinare da "opasnosti nisu ni veće ni manje nego 2015. kada je bila na snazi 4. od 5 razina antiterorističke uzbune". 

03. lipanj 2024 03:10