StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnacionalni stožer

U Hrvatskoj danas 1413 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrlo rekordnih 18 osoba

Piše PSD, Hina
27. listopada 2020. - 11:43

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1413 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 18 osoba je umrlo, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

To je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je trenutno ukupno 11.311, a među njima je 897 pacijenata na bolničkom liječenju. Na respiratoru je 57 pacijenata. 

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježena je 38.621 osoba zaražena koronavirusom, od kojih je 470 umrlo. Ukupno se oporavilo 26.840 osoba, od toga 1003 u zadnja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 27.720 osoba.

Do danas je ukupno testirano 457.726 osoba, od toga 8185 u posljednja 24 sata.

Županije još uvijek šalju današnje podatke o novooboljelima.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 928 obrađenih testova danas je 226 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 108 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2036 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 71 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 6 osoba nalazi na respiratoru.

Zadarska županija

Nove 22 koronavirusom zaražene osobe bilježi u zadnja 24 sata Zadarska županija, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U Stožeru kažu kako se većinom radi o kontaktima s ranije oboljelima, a za ostale se utvrđuju kretanja i kontakti.

Među novozaraženima 14 osoba je iz Zadra, dvije iz Bibinja te po jedna iz Biograda, Paga, Sukošana, Sv. Filipa i Jakova, Škabrnje i Vira. 

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 14 oboljelih od koronavirusa, od kojih je dvoje na respiratoru.

Troje pacijenata s lakšim simptomima liječi se na Covid odjelu Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu.

U županiji je trenutno aktivan 261 slučaj zaraze, kod 145 žena i 116 muškaraca.

U samoizolaciji je 611 osoba, a nadzor je istekao za njih 8576. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 295 uzoraka.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 70  novozaraženih koronavirusom, najviše od početka pandemije, a dvadeset i sedam je izliječeno, izvijestio je u utorak županijski stožer civilne zaštite.

 Među novozaraženima 30 ih je iz Dubrovnika, od kojih 14 ima utvrđenu epidemiološku vezu, 16 je iz Metkovića, od kojih osam ima utvrđenu epidemiološku vezu, te devet osoba iz Župe dubrovačke, od kojih šest ima utvrđenu epidemiološku vezu).

 Pozitivne na koronavirus su i dvije osobe iz Stona, od kojih jedna ima utvrđenu epiedemiološku vezu, te po dvije osobe iz Korčule, Orebića i Ploča i za sve je utvrđena epidemiološka veza, kao i dvije osobe iz Opuzena, od kojih je za jednu utvrđena epidemiološka veza.

 Među zaraženima je i jedna osoba iz Smokvice s utvrđenom epidemiološkom vezom, po jedna osoba iz Dubrovačkog primorja,  s Mljeta, i iz Blata te jedna osoba koja nema prebivalište u županiji, a utvrđena joj je epidemiološka veza.

 U dubrovačkoj bolnici od Covida-19 liječi se 21 osoba. U samoizolaciji se nalazi 828 osoba. Od jučer obrađena su 234 uzorka, a od početka pandemije ukupno 18 478.

 Od 27 izliječenih njih 19 je iz Dubrovnika, pet iz Metkovića te tri iz Župe dubrovačke.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih epidemioloških mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata je 62 novozaraženih koronavirusom, podatci su županijskog Zavoda za javno zdravstvo, izvijestio je u utorak Županijski stožer civilne zaštite.

Od 62 novozaraženih, najviše ih je u Velikoj Gorici - 11, po devet u Samoboru i Zaprešiću, šest u Dugom Selu, po pet u Svetoj Nedelji i Jastrebarskom te dvoje u Vrbovcu. Što se tiče općina, po troje zaraženih je u Brdovcu i Pušći, po dvoje u Brckovljanima i Rugvici te po jedan u općinama Bistra, Luka, Klinča Sela, Pisarovina i Kloštar Ivanić. 

Samoizolacija je propisana po jednom razredu srednjih škola u Dugom Selu, Zaprešiću, Jastrebarskom i Samoboru, dva razreda srednje škole u Velikoj Gorici te po jednom razredu osnovnih škola u Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Samoboru i Zaprešiću. 

Također, u Dugom Selu došlo je do proboja virusa u dva doma za starije i nemoćne te u jedan odjel centra za rehabilitaciju.

 Stožer civilne Zagrebačke županije podsjeća da su od danas na snazi nove epidemiološke mjere za područje Zagrebačke županije. 

U Zagrebačkoj županiji trenutno je aktivno 1618 slučajeva Covida-19.

Od početka epidemije u toj županiji evidentirano je 2427 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječene su 783 osobe, a 26 osoba je umrlo.

Karlovačka županija

Zaraza koronavirusom potvrđena je za nove 54 osobe u zadnja 24 sata u Karlovačkoj županiji, u kojoj se do sada ukupno zarazilo 1025 osoba, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Po broju novooboljelih prednjače Karlovac, Ozalj, Ogulin i Duga Resa.

Od ukupno 22 lokalne jedinice u županiji samo Cetingrad, Generalski Stol, Kamanje, Krnjak, Lasinja, Ribnik, Samorsko i Tounj nemaju nijedan aktivni slučaj zaraze.

U samoizolaciji se nalazi 458 osoba.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 19 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 4 novozaražene osobe s područja su grada Daruvara, 3 novozaražene osobe s područja su općine Rovišće, a 1 novozaražena osoba s područja je općine Severin.

Među novooboljelim osobama tri su zdravstvena djelatnika. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 933 osobe.

Dvije osobe preminule su s koronavirusom s područja naše županije i do sada je na području županije 15 smrtnih slučajeva povezanih sa COVIDOM 19.

Grad Zagreb

U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 211 slučajeva zaraze koronavirusom, a provedeno je 1240 testiranja, izvijestio je u ponedjeljak Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

Mjera samoizolacije izrečena je 1047 osoba. U Gradu Zagrebu trenutno je 3470 aktivnih slučajeva, a 8492 osobe nalaze se u samoizolaciji.

U sedam domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba potvrđeni su pozitivni nalazi tri korisnika, četiri zdravstvene djelatnice i sedam nezdravstvenih djelatnika.

Pozitivan test na koronavirus imao je 21 učenik i pet nastavnika osnovnih škola te 23 učenika i tri nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 503 učenika osnovnih te 504 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalaze se 24 osobe.

Što se tiče epidemiološke anamneze covid pozitivnih osoba, epidemiolozi su u protekla 24 sata obradili 398 osoba, a na obradu ukupno čeka 1858 osoba.

Od 398 obrađenih, za njih 114 izvor zaraze za sada je nepoznat, 199 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, kod tri je moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima. 

Jedna je osoba stigla iz druge županije, 11 osoba su štićenici ili djelatnici domova za starije, a za 52 osobe obrada je još u tijeku. 

Kod devet osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod jedne tijekom hospitalizacije, četiri su osobe doputovale iz BiH, Slovenije, Srbije i Njemačke. 

Kod tri je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti, a jedna je osoba napustila teritorij Hrvatske prije kontakta s epidemiološkom službom.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji danas je čak 125 novozaraženih osoba.

Ozdravilo je 27 osoba. Ukupno je u Primorsko-goranskoj županiji danas 638 aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti. Testirano je 871 osoba.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 477 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 46 novozaraženih osoba s područja županije.

Kod 23 osobe epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (15), Republika Italija (4), Republika Slovenija (2), Bosna i Hercegovina (2)). Za 16 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

Epidemiološka obrada je u tijeku za 7 osoba. Izliječeno je 10 osoba. Trenutno je 241 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 872 osoba

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđeno 15 novih slučajeva bolesti COVID-19. Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području ove županije trenutno je aktivno 140 slučajeva bolesti COVID-19, 11 osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju je ukupno 19 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježen je ukupno 471 slučaj bolesti COVID-19.

U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na SARS – CoV-2 virus, riječ je o osobi starije životne dobi koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet, a bila je štićenik Doma za starije i nemoćne osobe Keris iz Legrada.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 135 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 120 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 osoba je hospitalizirano.

U samoizolaciji se nalazi 482 osobe, a ukupno je testirano 11867 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 200 uzoraka, od kojih je 20 pozitivnih.

Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, javlja lokalni stožer.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan, u Sisačko-moslavačkoj županiji je sedamdeset i sedam (77) novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvadeset i osam osoba s područja grada Siska, dvadeset i tri osobe s područja grada Kutine, četrnaest osoba s područja grada Petrinje, pet osoba s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Glina, jednoj osobi s područja grada Hrvatska Kostajnica, jednoj osobi s područja grada Novske, jednoj osobi s područja općine Velika Ludina, jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Lipovljani, javlja lokalni stožer.

16. travanj 2024 12:21