StoryEditorOCM

Stroži režim od idućeg tjedna: razmatraju se i kazne, evo o kojem se iznosu priča

Piše Ivana Krnić
9. listopada 2020. - 08:14

Zbog šokantno visokog dnevnog broja novozaraženih koronavirusom danas su održani izvanredni sastanci kako bi se razgovaralo o novim mjerama i načinima suzbijanja epidemije koja je u dosad neviđenom porastu. Čak 542 nova slučaja zaraze uzdrmala su državni vrh, tako da je i premijer Andrej Plenković veći dio uvodnog izlaganja na sjednici Vlade posvetio toj temi.

- Ovo je rekordni dan s najvećim brojem od početka pandemije. To je ujedno najveći skok u jednom danu, čak 179 više zaraženih nego dan ranije. Pandemija se, sukladno očekivanjima, s dolaskom jeseni ubrzala - rekao je Plenković i dodao da je u manje od deset dana broj aktivnih slučajeva skočio za tisuću i danas premašuje 2200.

Ovakva situacija dovela je do razgovora o novim, restriktivnijim mjerama koje bi na snagu trebale stupiti početkom sljedećeg tjedna. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da će maske biti obvezne u svim zatvorenim prostorima, kao i na otvorenim gdje je nemoguće održati razmak, a smanjit će se i broj osoba na okupljanjima.

Što je dovelo do ovakvog skoka?

Epidemiolozi smatraju da je do skoka došlo ponajprije zbog opuštanja građana koje se dogodilo zbog blažih kliničkih slika tijekom ljeta, ali i pada broja zaraženih proteklih tjedana. Također, hladnije noći preselile su druženja u zatvorene prostore, na kućna druženja.

Je li riječ o nekom velikom žarištu?

Nema većih žarišta, mimo onoga u Popovači. Upravo to zabrinjava epidemiologe jer to znači da dolazi do disperzije bez većih žarišta. Riječ je uglavnom o manjim proslavama, a najveći broj oboljelih pojavljuje se od petka do nedjelje, kao rezultat izlazaka tijekom vikenda prije.

Jesu li numerički prikazi predvidjeli ovakvu brojku?

Niti jedna računica nije predviđala ovoliki dnevni broj zaraženih. Epidemiolozi smatraju da se veća dnevna brojka, s obzirom na gustoću naseljenosti, ne bi trebala događati.

Kakva je dobna struktura?

Prosječna dob oboljelih porasla je u odnosu na ljeto. Što se današnjeg dana tiče, oboljeli u prosjeku imaju 42,5 godina.

Razmišlja li se o skraćivanju samoizolacije?

Skraćivanje samoizolacije je u planu, i to za četiri dana. U odnosu na dosadašnju, to bi značilo 10 dana samoizolacije. Neke zemlje je planiraju skratiti na sedam dana, ali naši epidemiolozi se protive tome.

U tri dana nam se učetverostručio broj oboljelih. Koji je plan Vlade i Stožera?

Od sljedećeg tjedna planiraju se uvesti restriktivnije mjere. Riječ je o obvezi nošenja maski u svim zatvorenim prostorima, kao i na otvorenima, gdje je nemoguće održati razmak. Također, ograničiti broj osoba na okupljanjima na mjestima gdje ih nisu ograničili lokalni stožeri. Na nacionalnoj razini trenutačno nema ograničavajućeg broja, nego se broj ljudi na događajima povezuje s pridržavanjem mjera, odnosno može li se održati razmak.

Je li lockdown opcija?

To je zadnja opcija, no nije nemoguća.

Postoje li jasni pokazatelji, nalik onima koje je donijela Slovenija, o kojima će ovisiti poduzimanje daljnjih mjera?

Zasad Hrvatska nema takav jasan, razrađeni plan koji bi jasno predviđao kako ćemo postupati s obzirom na broj novooboljelih, broj hospitaliziranih itd.

Hoće li se uvesti kazne za nepridržavanje mjera?

Još nije donesena takva odluka, ali doznajemo da je i mjera novčanih kazni na stolu ako se broj zadrži ovako visoko. Prema nekim informacijama, kazna bi iznosila oko 500 eura.

Kakvo je stanje u domovima za umirovljenike?

Posljednjih dana svjedočimo proboju u brojne domove diljem zemlje - Delnice, Legrad, Ozalj... Situacija je puno lošija nego što se struka nadala.

U kojim slučajevima bi se zatvarale škole?

To je jedna od zadnjih mjera.

Razmišlja li se o ograničavanju kretanja među županijama?

Ako neka županija, grad ili mjesto postane veliko žariše, to je moguće. No, mjere bi se donosile lokalno.

Kakve su prognoze?

Nakon današnjeg dana epidemiolozi kažu da se više ne usuđuju ništa prognozirati.

Stroži režim

Maske će biti obavezne u zatvorenim prostorima

Nepridržavanje mjera, tvrdie stručnjaci, glavni je razlog skoka broja oboljelih te će preporuka sada postzati obavezbna mjera: maske će se morati nositi u zatvorenim javnim prostorima te na otvorenom kad se ne može držati razmak (autobusne i tramvajske stanice....)

Ograničit će se broj osoba na javnim okupljanjima

Na mjestima na kojima dosad nije bilo jasnih uputa o broju dozvoljenih sudionika vest će se nedvosmislena ograničenja.

Nastavi li se ovakav trend, ide kažnjavanje

Kažnjavanje je opcija koja je sada ozbiljno na stolu. Kazne bi, kažu nam, mogle biti oko 500 eura

U šest dana broj oboljelih u bolnicama narastao 26%

Broj najtežih slučajeva, onih koji zahtijevaju bolničko liječenje, narastao je od petka za čak 26 posto te je broj hospitaliziranih danas iznosio 361, najviše od početka epidemije.

Struka kaže kako stanje još nije alarmantno, ali da ovakav trend zabrinjava, prije svega zbog mogućeg manjka kvalificiranog zdravstvenog osoblja

25. travanj 2024 21:03