StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSRAMNA MANIPULACIJA

Srpske vlasti u Prijedoru bošnjačke stradalnike iz Žepe prikazali kao srpske izbjeglice, ‘žrtve Oluje‘!?

Piše HINA
6. kolovoza 2023. - 16:26
Potocari, Srebrenica, BiH, 060723. Spomen obiljezje i mezarje zrtvama genocida 1995. Srebrenica–Potocari, je memorijalno-grobljanski kompleks podignut u cast zrtvama masakra u Srebrenici 1995. godine.Tom Dubravec/Cropix

Tada tromjesečna beba, a danas 28-godišnja Bošnjakinja Nermina Mujkić Gušo izjavila je u nedjelju da su srpske vlasti u Prijedoru na obilježavanju Oluje zloporabile fotografiju na kojoj se nalazi ona u naručju majke dok se evakuiraju iz istočne Bosne u trenutku srebreničkog masakra.
Dok je u petak u Prijedoru u sjeverozapadnoj Bosni govorio čelnik Republike Srpske Milorad Dodik na manifestaciji koju su zajednički organizirale vlasti u Banja Luci i Beogradu obilježavajući "dan progona Srba iz Hrvatske", u pozadini na video zidu je projicirana fotografija sa ženom zabrinutog lica i više djece.
Utvrdilo se međutim kako se ne radi o srpskim izbjeglicama, nego bošnjačkim stradalnicima iz Žepe koja se zajedno sa Srebrenicom u srpnju 1995. našla na meti najtežeg ratnog zločina na teritoriju Europe nakon Drugog svjetskog rata.
Nermika Mujkić Gušo potvrdila je za N1 televiziju kako je upravo ona tromjesečne beba koju u naručju drži majka, te da se ne radi o fotografiji iz Oluje.
"Nas su smjestili u nekakvu Oluju. Zločine nad nama su počinili upravo oni koji su nas smjestili na onaj panel, a “oluja” nam je bila u Žepi i Srebrenici", rekla je Nermina u razgovoru za N1 televiziju.
Dodala je kako se radi o nepravdi te da je svima dobro poznato kako je u tom razdoblju, kada je fotografija nastala, "počinjen najveći zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata - genocid u Srebrenici".
Fotografija je inače nastala tijekom evakuacije te obitelji u Sarajevo.
Posvjedočila je i kako je u tome razdoblju njezin brat ranjen i postao 100-postotni invalid.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak u Prijedoru u BiH kako je Oluja bila najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata dok je Dodik tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim pothvatom za koji je okrivio Hrvatsku, ali i SAD.
 

28. travanj 2024 12:10