StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMoje i tvoje

Za razliku od Dalmacije, predbračni ugovori sve češći u Zagrebu: odvjetnici kažu da naš Zakon ne poznaje taj pravni institut...

Piše Katarina Marić Banje
27. prosinca 2023. - 07:28
‘Naš zakon ne poznaje predbračni ugovor, već postoji samo bračni ugovor kojim se može urediti pitanje imovine prije vjenčanja‘, objašnjava splitska odvjernicaShutterstock/Ilustracija

U vrijeme planiranja vjenčanja nitko ne želi razmišljati o predbračnom ugovoru. Jednostavno sama ta pomisao nagrđuje euforiju kojom se uplovljava u bračnu luku. I nije istina da je tako samo kod tzv. običnih ljudi. Ne na jednom primjeru pokazalo se da i bogati i slavni izbjegnu potpisivanje navedenog ugovora da bi se kasnije “dijelili” preko medija.

Dogodi se, nažalost, da žrtve takvih odluka postanu djeca, tj. nasljednici.

Tako se dogodilo u jednom slučaju, koji se na splitskom sudu rješavao više od 14 godina. Dobrostojeći udovac sklopio je drugi brak u kojem njegova supruga nije bila zaposlena jer je on imao dovoljno imovine da uzdržava oboje. Kada je došlo do problema u braku i u konačnici do razvoda, bivša supruga je tražila polovinu imovine, u koju je spadala i obiteljska kuća.

Bez obzira na to što je njezin suprug to stekao i izgradio dok je bio u prvom braku. Sudsko rješavanje produljilo se na više od deset godina. Tijekom tog perioda je bivši suprug preminuo te su spor nastavili njegova djeca iz prvog braka, sin i kćerka. U konačnici je trebalo 14 godina da se slučaj pravomoćno okonča i da im sud potvrdi da su jedini vlasnici obiteljske kuće njihovih preminulih roditelja. Bez obzira na to što je druga supruga ušla u brak bez ikakve imovine i što je kuća dovršena davno prije negoli je ona došla u nju.

Odvjetnicu iz Splita koja se u svojoj praksi bavi slučajevima razvoda upitali smo koliko bi situacija bila jednostavnija da je sklopljen predbračni ugovor.

- Prvo da naglasim da naš zakon ne poznaje predbračni ugovor, već postoji samo bračni ugovor kojim se može urediti pitanje imovine prije vjenčanja. Prema mom iskustvu, na našem području to još uvijek nije potpuno zaživjelo. U Zagrebu, recimo, ima takvih sklapanja ugovora prije braka, puno više. Kod nas tek polako zaživljava. Intenzivnije je krenulo nakon izglasavanja Obiteljskog zakona iz 2015. godine i usvajanja europskih konvencija koje se na to odnose. Nadalje, žene se dosta informiraju za svoja prava kroz rad niza udruga bez kojih doslovno ne bi imale od koga saznati ni osnovna prava. Upravo zbog sklapanja predbračnih ugovora, mi odvjetnici imamo više posla prilikom razvoda. Moje iskustvo je da je u pravilu najveći kamen spoticanja imovina. Stoga je moja strategija da se prvo ide na podjelu imovine, zatim alimentaciju kad imaju djecu pa tek onda na razvod. Ali, prije svega, pozovem drugu stranu te predložim mirno rješenje, mimo suda - kazala nam je.

Kao što smo već naveli, u našem zakonu ne postoji pojam predbračni ugovor, ali postoji bračni ugovor. Radi se o pravnom poslu budućih supružnika o uređenju imovinskopravnih odnosa na postojećoj ili budućoj imovini. Pojednostavljeno kazano, bračnim ugovorom se utvrđuje koliko imovine ima koji supružnik prije stupanja u brak. Bračni ugovor koristi se u slučajevima kada postoji veliki nesrazmjer između onoga što jedan partner zarađuje i onoga što je drugi partner naslijedio.

Kako je navedeno na portalu Savjeti.hr, bračni ugovor mogu sklopiti bračni drugovi. No, i izvanbračni drugovi svoje imovinske odnose mogu urediti ugovorom budući da se na izvanbračnu zajednicu neudane žene i neoženjenog muškarca primjenjuju odredbe Obiteljskog zakona o imovinskim odnosima bračnih drugova. Izvanbračna zajednica muškarca i žene je ona koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.

Nadalje, odredbama Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola omogućeno je ugovorno urediti imovinskopravne odnose na postojećoj i budućoj stečevini i imovini, sklapanjem ugovora u pisanom obliku i ovjerom potpisa oba partnera. Bračnim i sličnim ugovorom mogu se riješiti mnoga važna pitanja bez obzira na to imaju li partneri veliku imovinu ili žive s relativno skromnim sredstvima. Supružnici mogu imati bračnu stečevinu u koju spada ona imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice i vlastitu imovinu. Dobitak od igara na sreću smatra se bračnom stečevinom ako je ostvarena za vrijeme trajanja bračne zajednice.

Bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici bračne stečevine, ali moguće je i drukčije ugovoriti. U praksi često postoje problemi kad partneri imaju kućne ljubimce, koji se u našem zakonu smatraju stvarima. Stoga se u bračnim ugovorima nerijetko dogovara i skrb nad zajedničkom životinjom.

Na istoj stranici naveden je i primjer korištenja bračnog ugovora. Kada bračni drug naslijedi više stanova, sva imovina koja nastaje od tih stanova, iznajmljivanjem ili prodajom, pripada  njemu zauvijek. Onaj partner koji radi, njegova se imovina dijeli popola. Primjerice, partner koji ima plaću 10.000 eura i kupi nekoliko stanova na kredit. Ta bi se imovina u slučaju razvoda dijelila popola. Naravno, u slučaju razvoda se bračni ugovor može pobijati, a uspjeh ovisi o okolnostima svakog slučaja.

03. svibanj 2024 15:47