StoryEditorOCM

Saborski zastupnici na mukama; Malenica: ‘Ostat ću u istom stanu, razliku ću plaćati sam‘

Piše Ivanka Toma/JL
18. svibnja 2024. - 18:33

Više saborskih zastupnika koji nisu iz Zagreba i nemaju nekretnine u glavnom gradu, a na izborima su osvojili novi mandat, u zadnjih nekoliko tjedana obavili su neugodne razgovore sa stanodavcima koji su im stavili do znanja da im neće produljiti ugovor o najmu. Neki od zastupnika su već dobili otkaz uz obrazloženje stanodavaca kako im više ne mogu iznajmljivati stanove za manje od 350 eura mjesečno, ali su molili da ne navodimo njihova imena kako ne bi dovodili u neugodnu situaciju svoje stanodavce, piše Jutarnji list

- Odbor se tek konstruirao, no više mi je zastupnika došlo i u neformalnim razgovorima tražilo da stavim na dnevni red pitanje najma stanova, putnih troškova i drugih materijalnih prava. Kolege su u problemima zbog visine najma stanova. Najamnine su porasle i iznosi koje Sabor izdvaja ne mogu ih više ni približno pokriti - kaže HDZ-ov Pero Ćosić, predsjednik saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove napominjući kako će ovo pitanje morati hitno staviti na dnevni red Odbora, možda već idući tjedan.

Još uvijek se primjenjuje Odluka o smještaju zastupnika Hrvatskog sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika iz 2016. godine (NN 44/05 i 47/16) po kojoj "pravo na korištenje smještaja u stanovima za službene potrebe te u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima imaju zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 km od Zagreba, i to u mjesečnom iznosu do 2.500,00 kuna (preračunato u EUR) na ime najma stana, kao i na naknadu režijskih troškova do 500,00 kuna (preračunato u EUR) mjesečno."

Moguće razlike u troškovima najma stana i režijskim troškovima, kažu u Saboru, zastupnici snose sami. U oglasnicima se stanovi na zagrebačkoj Trešnjevci veličine 50 metara četvornih iznajmljuju po cijeni od minimalno 600 eura mjesečno pa do 1.000 eura. Budući da Sabor pokriva do 332 eura mjesečno, zastupnicima koji se nisu uspjeli smjestiti u državni stan ili onima zbog kojih su se u Zagreb preselili i članovi obitelji razlika koju bi morali podmiriti postaje poprilična stavka, tim prije što se ni plaće saborskih zastupnika nisu mijenjale barem 15 godina. Osnovna plaća zastupnika samca koji nema staža iznosila bi 2.000 eura.

Nejednaki kriteriji prema dužnosnicima

Za vladine dužnosnike, odnosno ministre i državne tajnike pravila su drugačija i njima troškove stanovanja, ako nisu iz Zagreba i nisu dobili državni stan na korištenje, podmiruje u cijelosti Vlada, odnosno njihovo ministarstvo. Pritom dužnosnici izvršne vlasti imaju pravo na stan u rasponu od 30 do 60 kvadrata (ovisno o dužnosti koju obnašaju pri čemu ministri imaju pravo na 60 kvadrata, a ostali na manje). Valja napomenuti kako im se dodaje po 10 kvadrata za svakog člana obitelji, te da su dužnosnici plaćali 5 kuna po četvornom metru stana.

Kao ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica bio je u najmu privatnog stana u Maksimiru površine 86 kvadrata u kojemu je sa suprugom i djecom od 2019. Mjesečnu najamninu koja je iznosila 5600 kuna (743 eura) podmirivalo je Ministarstvo pravosuđa i uprave, dok je Malenica sam plaćao režije.

- Ostat ću u tome stanu, a razliku ću plaćati sam - kazao je Malenica dodajući kako se nada da će se iznos najamnina koje podmiruje Sabor uskladiti s tržišnim cijenama.

- Dužnosnicima ne treba nikakav luksuz, ali treba im osigurati pristojno stanovanje - pripomenuo je dojučerašnji ministar.

Ćosić napominje kako se tek treba upoznati s cijelom problematikom stanovanja, ali smatra da bi trebalo na isti način riješiti piranje stanovanja u Zagrebu radi obavljanja dužnosti za sve dužnosnike u jednom propisu i ujednačiti kriterije, a iznose koji se za tu potrebu izdvajaju prilagoditi tržišnim uvjetima.

Budući da je tek konstituiran 11. saziv Sabora stručne službe još uvijek nemaju podatke o tome koliko zastupnika dolazi iz mjesta koja su udaljena 50 i više kilometara od Zagreba i nemaju nekretninu u glavnom gradu. Kažu da zastupnici tek popunjavaju obrasce na kojima se izjašnjavaju oko ovog i drugih pitanja.

U prošlom sazivu Sabora od 151 saborskog zastupnika za njih 81 Sabor je podmirivao troškove stanovanja. Za njih 66 plaćao se najam privatnim iznajmljivačima, a 15 zastupnika je koristilo službene stanove, piše Jutarnji list

 

31. svibanj 2024 18:02