StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDržavna matura

Rektori složni: sveučilištima i fakultetima potrebni su izborni predmeti na maturi

Piše HINA
7. svibnja 2020. - 19:48


Rektori šest hrvatskih sveučilišta u priopćenju o državnoj maturi ističu da su fakultetima i sveučilištima izborni predmeti potrebni na državnoj maturi te pozivaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se drži potpisanih ugovora s Rektorskim zborom i svakim pojedinim sveučilištem o provedbi mature.


"Našim sveučilištima i fakultetima potrebni su izborni predmeti na državnoj maturi i o tome su rektori kojima je to potrebno pisanim putem izvijestili ministricu Divjak prije više od deset dana", ističe se u priopćenju koje potpisuju predsjednik Rektorskog zbora i rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum te rektori Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac, Sveučilišta Sjever Marin Milković, Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić i Sveučilišta u Zadru Dijana Vican.
Rektori dodaju da s njima nije održan sastanak, razgovor ni dogovor o (iz)ostavljanju izbornih nastavnih predmeta iz ispita državne mature u ovoj školskoj godini.


"Zato pozivamo Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se drži potpisanih ugovora s Rektorskim zborom Republike Hrvatske i svakim pojedinim sveučilištem o provedbi državne mature, čime će se izbjeći dovođenje ovogodišnje generacije maturanata u neravnopravan položaj u odnosu na prethodne generacije i stvaranje velikog broja novih problema u budućnosti", stoji u priopćenju.


Državna matura, podsjećaju rektori, konsenzusom je prihvaćeni način osiguravanja vertikalne prohodnosti učenika iz srednjoškolskog na razinu visokoškolskog obrazovanja kojim se ispituju znanja iz obveznih nastavnih predmeta – hrvatskog ili drugog materinskog jezika, matematike i stranog jezika, a o zahtjevu za polaganje izbornih predmeta odluku donosi svako visoko učilište.


Učenici se ne pripremaju za državnu maturu posljednjih devet tjedana koliko traje situacija s koronavirusom, nego se pripremaju godinama, dodaju, postavljajući pitanje "čemu izmjene pravilnika i zakona kad se ispiti državne mature – obvezni i izborni, odnose na četverogodišnje, pa čak i osmogodišnje obrazovanje učenika".


Rektori smatraju da nije dobro da Ministarstvo znanosti i obrazovanja svakodnevno putem različitih medija zbunjuje učenike, nastavnike, roditelje i najširu javnost najavama brisanja izbornih nastavnih predmeta iz državne mature te pozivaju učenike i učenice da "odvažno pristupe ispitima državne mature, obveznim i izbornim, da vjeruju u sebe, svoje znanje i sposobnosti".

23. svibanj 2024 02:20