StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAVRŠEN PROGRAM

Proslava Dana pobjede u Kninu: Hvala za domovinu svim braniteljima. U prvom danu Oluje je njih 126 dalo svoje živote.

Piše HINA
5. kolovoza 2023. - 14:21
Knin, 050823. Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.Nikola Vilic/Cropix

Hvala za domovinu svim braniteljima, poruka je iz Knina gdje je u subotu, uz manje tehničke poteškoće zbog lošeg vremena, završio program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja.
General bojnik Marinko Krešić je izjavio da se svaki put kada dođe u Knin na obilježavanje Oluje osjeća ponosnim, pogotovo na prve dane, kada su svi samo čekali zapovijed da se krene.
Ponosan sam i što je Hrvatska u Europskoj uniji, što je samostalna, a još će sretniji biti da mladi ostanu u zemlji kako bi imala budućnost, istaknuo je.
"Oluja je značila mir i iz tog razloga je nastala mirna reintegracija Podunavlja da imamo što manje žrtava. Hvala svim braniteljima i svim poginulima. U prvom danu Oluje je 126 branitelja dalo svoje živote. Taj dan je bio najžešći na 33 udarne točke kako je bila zapovijed da se krene. Svima hvala za domovinu", prisjetio se Krešić.
Komentirajući nedavne provokacije na Dinari gdje je djevojka ogrnuta srpskom zastavom i s oružjem u ruci podigla tri prsta okrenuta Kninu, Krešić je kazao da takve pojedine slučajeve treba zanemariti i da nam "današnji dan nitko ne može pokvariti, pa ni srpska strana čije žrtve poštivaju". Dodao je da su Srbi izgubili rat, a Hrvati ga dobili i oslobodili svoju zemlju.
Župan Jelić: Otvaraju se nova radna mjesta, očekujemo poduzetnički zamah
Da se situaciju u Kninu značajno mijenja u proteklih sedam godina novinarima je posvjedočio župan šibensko-kninski Marko Jelić koji je kazao da se u tom gradu otvaraju nova radna mjesta, a pokrenuto je i poduzetništvo, pa se može reći da grad ide naprijed. S obzirom na to da im dolaze ozbiljne kompanije, rekao je da očekuje veći poduzetnički zamah kao i sve veći broj povratnika u Knin.
Sinjski gradonačelnik Miro Bulj ustvrdio je da su hrvatski vojnici oslobodili Hrvatsku i predali je političarima koji se njih i Knina sjete samo danas, a najviše ga žalosti što se na današnji dan "zaustavlja i terorizira pripadnike HOS- a koji su branili zemlju na najtežim ratištima".
U Kninu je danas bio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak poručivši da se danas svi prisjećaju onih koji su zaslužni za to što danas živimo u miru i slobodi, a posebno onih kojih više nema s nama i koji su nam u zavjet ostavili da gradimo našu domovinu da iz dana u dan bude sve bolja.
Nakon središnje svečanosti, na kojoj su govorili hrvatski predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković te poručili da takve obljetnice služe da bi se utvrdila istina i da nikada neće dopustiti napad na Oluju, služena je misa u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.
Vojni ordinarij: Oluja je tražila hrabre i odlučne koji su se složno i požrtvovno odazvali zovu slobode
"Po tko zna koji put naše povijesti, domovina je za ključnu akciju tražila hrabre i odlučne ljude, jake kao stijena, a oni su se složno i požrtvovno odazvali zovu slobode, mali narod, a tako velik i snažan, kada se u zajedničkom cilju ujedine minerali hrvatske stijene", poručio je u propovjedi vojni ordinarij Jure Bogdan
Rekao je također kako postoji obveza prema potomcima i sretnoj budućnosti nastaviti poštovati i promicati vrednote svojih predaka, a posebno tri stijene: Petrovu stijenu - crkvu, domovinu i obitelj. "Te tri stijene čuvajmo i branimo, poput naših branitelja u Oluji 95. Branimo ih, Bogu hvala, ne više oružjem nego čestitošću, profesionalnom stručnošću, vrlinama, krepostima svog ljudskog i kršćanskog života", istaknuo je.
Na misi su nazočili predsjednik i članovi Vlade, predsjednik Hrvatskog sabora i drugi.
 

29. travanj 2024 00:09