StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetuz dan učitelja

Profesorica hrvatskog i povijesti 13 godina uzalud traži posao, opisala je i što doživljava na testiranjima: ‘Dobila sam 700 odbijenica...‘

Piše Šibenski.hr
2. listopada 2022. - 19:03

Posao u školi zaista nije lako dobiti, naročito onima koji nisu nastavnici matematike ili geografije, kojih nedostaje na tržištu, ali neki su slučajevi ipak ekstremni. U povodu predstojećeg Svjetskog dana učitelja koji se obilježava 5. listopada, HRT je objavio priču o profesorici povijesti i hrvatskog jezika i književnosti koja u 13 godina, otkako je diplomirala, ima samo tri godine staža, i to mahom na zamjenama. Javila se na oko 700 natječaja. Usto je i osoba s invaliditetom.

Posjetili su Đurđicu Bogdanić u zaista skromnom i vlažnom domu u Osijeku, a žena usprkos položenom stručnom ispitu, odradila pripravnički staž. I ima 700 odbijenica.

- Imam problema s kralješnicom. Već 23 godine je prošlo otkako sam operirana i kako sam starija, problemi su sve veći, to se više ne može operirati, što se tiče šipke, ona je ušivena, iskrivljenje i dalje napreduje, tvrdi ona.

Ima potvrdu o zdravstvenom oštećenju, ali to joj, kaže, čini se, predstavlja samo uteg pa ga više i ne prilaže. Jer se naslušala ovakvih rečenica...

- Da nisam ta osoba koju su željeli, ali me primaju zbog mog papira. Nailazim na predrasude, "zašto ne odete van, zašto ne odete u Irsku, u Njemačku, zašto ne radite neki drugi posao", ali ja zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu, nije to nikakva želja ni hir, kazala je za HRT.

Prošla je silna testiranja obvezna pri zapošljavanju u školi, ali upravo je na tim testiranjima doživjela mnoge neugodnosti i nepravde.

- Na nekim testiranjima pišemo pod šifrom, a na jednom je testiranju čak bilo da smo uz šifru morali staviti na malom papiriću i svoje ime i prezime i priložiti u kuvertu, što mi je bilo vrlo zanimljivo. Ako pišemo pod šifrom, čemu onda taj mali papirić?, pita se.

Upravo o cijeloj apsurdnosti testiranja pisala je svima. Sate i sate provela je učeći za testiranja, koja je teže proći, kaže, nego diplomirati. Pitanja su osim stručnih mahom pravne naravi. Radi i prihvaća zamjene po dva dana, pet, sve samo da bi nekako preživjela.

Ostatak razgovora pogledajte OVDJE.

28. travanj 2024 18:08