StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU Hrvatskoj 19. žrtva

Preminula pacijentica (87) iz KBC-a Split; Otvorene tržnice diljem Hrvatske, ne i ona šibenska

Piše šibenski.hr
8. travnja 2020. - 14:06

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je o stanju pandemije koronavirusom u Hrvatskoj:

- U posljednja 24 sata u Hrvatskoj ima 61 novozaraženi, što znači da ukupno imamo 1343 oboljelih. Do sada je napravljeno 13.125 testova, 359 osoba je hospitalizirano, a do sada je ozdravilo 179 osoba, što je za 12 više u odnosu na jučer. Također, nažalost imamo jedan novi smrtni slučaj, a radi se o pacijentu vezanom za KBC Split - kazala je Maja Grba-Bujević, načelnica Kriznog stožera.

- Pacijentica starije životne dobi je primljena preko Hitne medicinske službe. Prijavljeno je da ta osoba teško diše, a inače je poznata splitskoj Hitnoj kao kardiorespiratorno bolesna gospođa. Po dolasku u bolnicu su u sklopu rutinske obrade takvog stanja slikana pluća. Sukladno slici pluća je posumnjalo na mogućnost da je u pitanju Covid infekt. Uzet je bris i gospođa je bila pozitivna, završila je na respiratoru jer nije mogla disati. Nažalost, preminula je, kazala je Grba Bujević.

Maja Grba Bujević je kazala kako je to primjer rutinske intervencije na kojoj se u konačnici ispostavilo sve drugačije.
- Djelatnici hitne su sada otišli u samoizolaciju jer su bili u doticaju s pacijentom koji je pozitivan, a nisu to tada znali. Ne prebacujemo krivicu na ikog jer nije bilo šanse da se ranije posumnja, kazala je Grba-Bujević.

Kako doznajemo preminula žena imala je 87 godina i patila od hipertenzije.

- Dobili smo zadnju potvrdu iz lokalnih stožera civilne zaštite da su pripravni za poseban način rada tržnica za vrijeme epidemije, tako da je potpisana odluka kojom se omogućava rad tržnica po striktnim pravilima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Odluka stupa na snagu - kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Međutim, šibenska tržnica još uvijek je zatvorena, jer nije dobila 'zeleno svjetlo' Stožera civilne zaštite. Prema riječima Dalibora Slavice, direktora 'Tržnica Šibenik', šibenski 'trbuh grada' udovoljit će zahtjevima Stožera i biti otvoren u dogledno vrijeme.

Među ostalim, tržnica će morati biti ograđena, bit će postavljene barijere između kupaca i prodavača, a udaljenost između banaka na kojima će se roba prdavati mora biti od tri do pet metara.

09. svibanj 2024 19:02