StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRiješen misterij

Preboljeli ste koronu ili primili treću ‘booster‘ dozu cjepiva, a u Covid-potvrdi nema promjene - kako to? Evo što učiniti da se produži

Piše Anita Belak Krile/SD
10. siječnja 2022. - 16:15

 Niz građana požalilo nam se da nakon primanja treće 'booster' doze cjepiva protiv koronavirusa kao i preboljenja bolesti nakon primljene dvije doze cjepiva, nema promjena u njihovim Covid potvrdama u sustavu e-građanin. Cijepljenje je uredno upisano, ali potvrda nije produžena. Na njoj stoje stari datumi.

Zatražili smo odgovor od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a oni su nam objasnili kako tu nema automatizma nego potvrdu nakon primanja treće doze treba ponovno zatražiti.

Anita Glavaš Vujić iz Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD), koja je nadležna za sustav Covid potvrda, također nam odgovara kako je nakon svake promijene cijepnog statusa osobe potrebno zatražiti novu EU digitalnu COVID potvrdu.

- Bilo da je riječ o prvoj, drugoj ili trećoj dozi. Osobe koje su cijepljene drugi li treći put odmah po upisu podatka mogu zatražiti izdavanje nove potvrde putem portala e-Građani ili na nekoj od lokacija koje izdaju COVID potvrde, kao što su primjerice ljekarne ili poslovnice HZZO-a, a potvrda će im biti valjana 365 dana od dana cijepljenja. Važno je naglasiti kako nije moguće automatsko „ažuriranje“ potvrda nakon promjene cijepnog statusa osobe. Svakim novim cijepljenjem potrebno je zatražiti novu potvrdu koja se izdaje sukladno izmijenjenim podacima – tumače iz AKD-a.

Također ističu kako osobe koje su cijepljene s dvije doze, a zatim su preboljele COVID-19, mogu preuzeti potvrdu koja im je najpovoljnija u trenutku podnošenja zahtjeva, odnosno mogu odabrati onu koja traje duže, no u ovom slučaju preboljenje se ne računa kao booster doza te će im i dalje biti valjana potvrda izdana temeljem drugog cijepljenja.

image
Matija Djanjesic/Cropix

- Ako su osobe primile tri doze cjepiva te su zatražile i nisu uspjele pribaviti COVID potvrdu, moraju se javiti na lokaciju gdje je izvršeno cijepljenje ili svom doktoru opće medicine kako bi se provjerili jesu li njihovi podaci ispravno uneseni – poručili su iz AKD-a.

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon posjeta KBC-u Split najavio je danas da će se Covid-potvrde koje će važiti u Hrvatskoj moći dobiti i nakon brzog antigenskog testa, ali samo onog napravljenog preko uputnice.    

– Hrvatski zavod za javno zdravstvo već je komunicirao da će se promijeniti paradigma testiranja. Više PCR neće biti obavezan, bolest će se moći dokazati brzim antigenskim testovima koji su sve bolji i precizniji – kazao je ministar te naveo kako će se na sutrašnjem sastanku razgovarati o tome. Potvrde od antigenskih testova vrijediti će samo u Hrvatskoj jer EU ima točno određena pravila i za Covid potvrdu priznaju samo PCR test.

18. travanj 2024 23:58