StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNacionalni dan

Potresno svjedočanstvo žene žrtve obiteljskog nasilja: Gurao mi je palčeve u oči i govorio "Oči ću ti nagurati u čeljust"

Piše MOZAIK SD
22. rujna 2023. - 14:16

Današnji Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, dan je za vrijeme čijeg obilježavanja na medijsku površinu ispliva sve crnilo kojem je obojana hrvatska statistika kaznenih i prekršajnih dijela počinjenih na štetu žene. Tužna svakodnevnica u kojoj živimo, a koju tako dobro umijemo skriti, vješto ne obraćajući pažnju i potiskivajući je iz, kako svoje, tako i javne svijesti, kaže da se svakih 15 minuta u Hrvatskoj dogodi nasilje nad ženama.

Poražavajući rezultati europskih istraživanja stavljaju Hrvatsku na treće mjesto Europske Unije po femicidu - ubojstvu žena. Prema službenim podacima, u Hrvatskoj je u proteklih 20 godina ubijeno više od 400 žena. Samo protekle godine, 13 života je bilo ugašeno rukom muškog partnera ili bliskog člana obitelji.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

O životu sa nasilnikom, nažalost, previše žena imalo bi što za reći. Zagrepčanka, za čijim je bivšim partnerom raspisana tjeralica, odlučila je otvoriti dušu i prisjetiti se svih strahovitih detalja. Čovjek sa kojim je osam godina živjela u vanbračnoj zajednici i iz koje sa njim ima dva sina, lice monstruma počeo je pokazivati tek nekoliko dana nakon smrti njezina oca.

Jednom ju je prilikom, prisjeća se, umalo ubio. "Sad ćeš vidjeti kako ti lomim kost po kost. Slomio mi je desno rame i na lijevoj ruci lakat. To je takva bol da ne možete zamisliti, čujete krc u mozgu, potom me bacio na pod, udarila sam gornjim dijelom glave. Gurao mi je i palčeve u oči i govorio: "Oči ću ti nagurati u čeljust." otkrila je za 24sata.

"Njegova mama mi je rekla da će me udaviti i strpati u grob ako im kažem. Izletjela sam iz kuće plačući i otišla u park, sjela na klupu i plakala. Potom me našao u parku i počeo vikati: "Kurvo, ulazi u auto". Nisam htjela. Zatim je pozvao policiju, a uskoro je stigla i Hitna pomoć. Liječnik me pozvao da uđem u vozilo Hitne pomoći, a kad sam pitala gdje me vode, rekao mi je da se smirim i da me vode u Vrapče jer me muž prijavio da sam pokušala suicid" priznaje.

Neprijavljivanje nasilja poslijedica je života u strahu - strahu od nasilnika, strahu od osude okoline. Veliki problem predstavlja  i nevjerica u efikasnost sustava, osjećaj bespomoćnosti u patrijarhalno uređenom društvu koje će tako često, i ne pitavši pojedinosti slučaja, zauzeti stanu muškarca.

image
Shutterstock

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama šalje jasnu poruku - niste same. Stoga je ovo dan kad se mnoge žene, baš poput ove zagrepčanke, odluče istupiti u javnost sa svojom pričom, i potaknuti društvo da izađe iz uloge pasivnog  promatrača nasilja koje se oko njega odvija.

 

 

04. svibanj 2024 04:48