StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAfera "vjetrenjače"

Poruka bjegunca Milenka Bašića: ‘Jadan ti je onaj tko investira u Hrvatsku‘

Piše Zoran Šagolj
6. lipnja 2020. - 15:01

Koliko Milenko Bašić, moćni hercegovački poduzetnik i drugoosumnjičeni u aferi "Vjetrenjače", kao i direktor u njegovoj tvrtki "Lager" i trećeosumnjičeni Dragan Stipić, svojom nedostupnošću istražnim organima u Republici Hrvatskoj, otežavaju položaj ostalih suosumnjičenika?

Članovi nekih odvjetničkih timova uključenih u slučaj uvjereni su kako to utječe prvenstveno na duljinu pritvora njihovih branjenika.

– Istražni zatvor u trajanju od mjesec dana određen je za svih 13 osumnjičenih po dvije osnove. Jedno je utjecaj na svjedoke, drugo utjecaj na suosumnjičenike. Svi svjedoci, pa i oni Bašića i Stipića, ispitani su, što znači da bi oni svojim pojavljivanjem u

Republici Hrvatskoj i davanjem iskaza omogućili stjecanje osnove za prestanak pritvora. Oni trebaju doći, ući u istražni zatvor, pri tome ne i nužno dati iskaz, iako je praksa da se bude ispitan u USKOK-u, te ponuditi jamčevinu. Nju sud može i ne mora prihvatiti, iako čvrsto vjerujem da bi pristao – rekao nam je jedan od odvjetnika.

Njegov kolega, pak, na pitanje koliki bi mogao biti iznos jamčevine, rekao nam je:

– Iako nema čvrstog pravila, uvjeren sam da bi se po dosadašnjoj praksi u sličnim slučajevima mogao kretati oko 100 tisuća eura.

Dvojac Bašić–Stipić i dalje se nalazi u Bosni i Hercegovini, gdje ih je i zatekla akcija policije i USKOK-a prošloga petka. S Milenkom Bašićem proteklih dana kontaktirali smo telefonski u više navrata i pokušali dogovoriti razgovor u Posušju, gdje se nalazi sjedište njegove grupacije i on sam ima prebivalište. Razlog više bio je što se sam ponudio iznijeti cjelokupnu istinu o, kako je rekao, "ucjeni i reketarenju kojem je bio izložen svih ovih godina".

U jednom trenutku njegov prijedlog je bio i da sam napiše kronologiju, da bi nam na koncu poslao sljedeću pisanu poruku:

– Samo vam mogu reći da je C.E.M.P. jedan od prvih u RH počeo razvijat projekte vjetroelektrana, a, nažalost, zadnji sagradio od svih uopće do sada sagrađenih koji su u kvoti vjetroelektrana. Toliko o pogodovanju, neka javnost zaključi. Za sve ostalo samo mogu reći jadni su investitori u RH i oni sigurno sve znaju, pa sam bez komentara.

Kada smo Bašića, međutim, upitali hoće li se pojaviti u Hrvatskoj i razgovarati s istražiteljima, nastao je muk u pisanoj komunikaciji. Zato smo ga još jednom pozvali na jedan od mobitela koji koristi.

– Bio sam jasan i kratak u prijašnjoj poruci. Nemojte me više ništa pitati. Puna mi je kapa svega. Sve sam rekao u poruci i ostajem pri tome – poručio je.

Bašiću, kao i ostalim osumnjičenim, USKOK na teret stavlja kaznena djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, zloupotrebu položaja i ovlasti te davanja i primanja mita.

Vjetroelektrana Krš-Pađene najveća je u Hrvatskoj i ulaganja u nju procjenjuju se na 1,8 milijardi kuna. Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) trgovačkom društvu C.E.M.P. u tu svrhu odobrila je kredit u iznosu od 590 milijuna kuna, dok se investitor za ostatak većim dijelom zadužio kod poslovnih banaka. Vjetroelektrana je puštena u rad prošle godine.

Sam Bašić je izjavio da je od prvog dana u kontaktu s hrvatskom policijom, odnosno da su ga nazvali prvog dana akcije i obavijestili da imaju nalog za pretragu prostorija u kojima boravi dok je u Zagrebu. To je, kako je rekao u razgovoru za Večernji list, "odmah i bez problema prihvatio", ali su mnogi iz istih riječi i kasnijih postupaka iščitali poruku da do daljnjega nema u planu prijeći granicu Vinjani Gornji – Osoje i otići u istražni zatvor.

 

 

27. travanj 2024 01:29