StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsjednica vlade

Plenković: Imamo naznake da su mjere koje smo usvojili počele djelovati. Bude li tako, za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije

Piše šibenski.hr
29. listopada 2020. - 11:36

Vlada na sjednici raspravlja o prijedlogu rebalansa ovogodišnjega državnog proračuna i o prijedlogu proračuna za 2021. te projekcijama planova za 2022. i 2023.

Pred ministrima je i uredba o visini minimalne plaće za 2021. o kojoj će detalje otkriti premijer Andrej Plenković, a bit će iznesena i informacija o aktualnom stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

Premijer Plenković uvodno je govorio o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj, javlja Jutarnji list.

- Osvrt na trenutnu epidemiološku situaciju, ponovno smo u NSK kako bismo mogli biti sukladno epidemiološkim preporukama. Broj oboljelih se ubrzava u RH i diljem Europe i svijeta. Danas imamo rekordnih 2776 zaraženih. Broj preminulih također raste i sada je svaki dan dvoznamenkasti.

Brojne europske zemlje uvode strože restriktivne mjere. Uveli smo restrikcije kako bismo ograničili okupljanja. Imamo naznake da su mjere koje smo usvojili počele djelovati. Bude li tako, za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije. Teško je sa sigurnošću davati procjene, ali imamo razloge vjerovati u mjere - kazao je premijer. 

- Vjerujem da možemo izbjeći pooštravanje mjera ako budemo odgovorni - kazao je premijer i pozvao sugrađane na odgovornost kako bi se spasila zdravstvena i gospodarska situacija.

- Hrvatska se znala uspješno nositi s velikim izazovima, pokažimo se još jednom na visini zadatka. Pokažimo da smo kao nacija solidarni, da mislimo jedni na druge, a ne svatko za sebe. To svakodnevno pokazuju liječnici i medicinske sestre, daju maksimum da bi spasili svaki život ne bojeći se izlagati vlastiti. Svi smo im na tome zahvalni. Najmanje što možemo učiniti je da kao društvo budemo odgovorni - kazao je premijer i pozvao na poštivanje mjera te dodao da ima povjerenja u odgovornost Hrvata.

- Što se tiče glavne gospodarske teme, nekoliko uvodnih komentara. Ekonomski pokazatelji za treće tromjesečje ukazuju na oporavak. Prema dostupnim informacijama predviđa se da će u 2020. godini gospodarski pad iznositi 8 posto. To je manje od procjena o kojima smo govorili tijekom proljeća. Prije izbijanja epidemije fiskalna politika vlade u funkciji gospodarskog rada bila je usmjerena na daljnje jačanje fiskalne održivosti - rekao je Plenković.

20. travanj 2024 05:54