StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRijedak i opasan

Što je multisistemski upalni sindrom od kojeg je preminuo 11-godišnji dječak, zašto je opasan i kako dovodi do zatajenja organa?

Piše Šibenski.hr/JL
24. siječnja 2021. - 21:40

Što je multisistemski upalni sindrom kod djece (MSI-C)?

- Multisistemski upalni sindrom je vrlo rijedak i iznimno opasan sindrom koji pogađa djecu od dvije do 15 godina, a koji je detektiran u travnju prošle godine u SAD-u i Velikoj Britaniji kod djece oboljele od covida-19. Sindrom ima značajke slične sindromu toksičnog šoka i Kawasakijeve bolesti i izaziva upalu krvnih žila u cijelom tijelu, koja pak može ograničiti protok krvi i oštetiti srce, bubrege i druge organe. Najčešće se javlja u roku od četiri tjedna nakon izloženosti virusu. Varira od posve blage kliničke slike.

Pogađa li djecu koja su otprije imala zdravstvene teškoće ili može pogoditi i zdravu djecu?

- Nema pravila. I kod potpuno zdrave djece može doći do razvoja sindroma ako dođe do pretjeranog odgovora imunološkog sustava.

Je li uvijek smrtonosan?

- Ne, fatalan ishod je vrlo rijedak. Prema dosadašnjim iskustvima, smrtnost kod djece koju pogodi taj sindrom iznosi oko 1,5 posto. Prema dostupnim podacima, u razdoblju od šest mjeseci u SAD-u je zabilježeno 1659 slučajeva tog sindroma, od kojih je 26 završilo smrću djeteta. U susjednoj Sloveniji zabilježeno je 48 slučajeva bez smrtnih ishoda.

Ostavlja li trajne posljedice?

- Budući da je multisistemski upalni sindrom kod djece  koji uzrokuje covid prvi put uočen tek prije nekoliko mjeseci, nemoguće je sa sigurnošću reći ostavlja li trajne posljedice.

Mogu li od ovog sindroma oboljeti i odrasli?

- Stručnjaci nisu sigurni, jer je dosad prijavljeno i nekoliko pojedinačnih slučajeva odraslih osoba sa simptomima sličnih MIS-C-u. Još nije poznato kako točno covid-19 izaziva ovako težak imunosni odgovor kod djece. Čini se da novi sojevi, koji nešto češće zahvaćaju djecu, češće dovode i do tog sindroma.

Kada se najčešće javlja?

- Najčešće se javlja u roku od dva do četiri tjedna od izloženosti virusu, a u nešto većem udjelu zahvaća dječake nego djevojčice (dječaci čine 57 posto zahvaćenih u SAD-u).

Kako se ovaj novi sindrom liječi?

- Multisistemski upalni sindrom izlječiv je kod većine djece. U liječenju se koriste lijekovi poput intravenoznog imunoglobulina, steroida i drugih protuupalnih lijekova kako bi se smanjila upala i zaštitilo srce, bubrezi i drugi organi od trajnog oštećenja.

Kako roditelji mogu prepoznati da je riječ o opasnom multisistemskom upalnom sindromu?

-Iako koronavirus obično ima blage ili nikakve simptome kod djece, roditelji moraju biti oprezni. Američki Dječji centar Johns Hopkins izdao je vodič u kojem savjetuje roditelje da hitno zatraže liječničku pomoć ako oboljelo dijete ima temperaturu višu od 38 stupnjeva Celzijevih najmanje 24 sata ili dulje te, uz to, ima barem još jedan od sljedećih simptoma: neuobičajena slabost, crveni osip, bol u trbuhu, povraćanje i proljev, crvene, ispucale usne, crvene oči, natečene ruke ili noge.

Koliko je dosad djece u Hrvatskoj razvilo sindrom?

- Još nije poznat točan podatak, ali naši sugovornici kažu oko 20. U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" bilo ih je ukupno 15, od kojih se četvero trenutačno liječi, no nitko dosad nije razvio teški oblik poput dječaka koji je preminuo jučer. Trenutačno se uspostavlja mreža kojom će se pomnije pratiti svaki pojedinačni slučaj tog sindroma koji se pojavi u Hrvatskoj. Takva baza olakšat će prije svega liječnicima.

24. travanj 2024 11:40