StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTUŽNA VIJEST

Otkriveno od čega je umrla najmlađa žrtva korone: dječak (10) preminuo od rijetkog sindroma. Nije imao drugih bolesti, liječnici objavili detalje

Piše Ivana Krnić, Kristina Turčin/JL, PSD
24. siječnja 2021. - 10:27

Dječak u dobi od 10 godina preminuo je tijekom noći u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu od posljedica covid infekcije, doznaje neslužbeno Jutarnji list.

Riječ je o najmlađoj preminuloj osobi od posljedica novog koronavirusa u Hrvatskoj, a prema našim saznanjima dječak nije prethodno bolovao.

Kako doznajemo, došlo je do rijetke komplikacije koju su liječnici počeli primjećivati kod malog broja djece koja su bila zaražena.

Kod dječaka je, kako doznajemo, došlo do multisistemskog upalnog sindroma (MIS-C), vrlo rijetkog i iznimno opasnog sindroma koji pogađa djecu od dvije do 15 godina, a koji je detektiran u travnju prošle godine u SAD-u i Velikoj Britaniji kod djece oboljele od covida-19.

Sindrom ima značajke slične sindromu toksičnog šoka i Kawasakijeve bolesti i izaziva upalu krvnih žila po cijelom tijelu.

- Upala može ograničiti protok krvi i oštetiti srce, bubrege i druge organe. Sindrom može biti posljedica imunosnog odgovora tijela na prisustvo koronavirusa SARS-CoV-2 - objasnio je u stručnom radu Kwang Sik Kim, dječji infektolog u Dječjem centru Johns Hopkins. Najčešće se javlja u roku od četiri tjedna od izloženosti virusu.

Roditelji bi, prema njegovu savjetu, hitno trebali zatražiti liječničku pomoć ako oboljelo dijete ima temperaturu višu od 38 stupnjeva Celzijusa 24 sata ili duže te, uz to, ima barem još jedan od sljedećih simptoma:

- neuobičajena slabost

- crveni osip

- bol u trbuhu

- povraćanje i proljev

- crvene, ispucale usne

- crvene oči

- natečene ruke ili noge

Prema dosadašnjim iskustvima, smrtnost kod djece koju pogodi ovaj sindrom iznosi oko 1,5 posto. Prema dostupnim podacima, u periodu od šest mjeseci u SAD-u je zabilježeno 1.659 slučajeva ovog sindroma, od kojih je 26 završilo smrću djeteta. U susjednoj Sloveniji zabilježeno je 48 slučajeva bez smrtnih ishoda.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici Goran Roić rekao je za Dnevnik.hr da je dječak u tu bolnicu zaprimljen 21. siječnja u popodnevnim satima.

''Imao je anamnezu od nekoliko dana povišene temperature, glavobolje i bolova u trbuhu. Zbog sumnje na akutno zbivanje u trbuhu zaprimljen je na odjel dječje kirurgije i napravljena je laboratorijska i dijagnostička obrada koja je ukazala na bubrežnu insufijenciju, poremećaj koagulacije, znakove sepse. Prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja'', objasnio je Roić.

Dječaka su hitno operirali, no došlo je do komplikacije. 

''Prije uvođenja u anesteziju došlo je do zastoja rada srca. Dijete je reanimirano i nakon stabilizacije je dovršen operativni zahvat, ali je u postoperativnom tijeku dijete bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori te se, zbog pozitivnog covid-19 nalaza, posumnjalo da je došlo do komplikacija i multiorganskog zatajenja. Dijete je dogovorom premještenom u Kliniku za infektivne bolesti 22. siječnja, gdje je sljedećeg dana nažalost i preminulo'', kazao je Roić.

Ravnatelj dječje bolnice je objasnio i da je dječak u bolnicu zaprimljen s uobičajenim simptomima koronavirusa kod djece.

''To svakodnevno viđamo, ali laboratorijske pretrage su ukazale na puno teži problem. Došlo je do rijetke, ali vrlo teške komplikacije'', rekao je Roić i dodao da kod dječaka nisu zabilježe nikakve druge bolesti niti medicinska pozadina koja je mogla dovesti do ovakvih posljedica.

26. travanj 2024 06:34