StoryEditor
Hrvatska i svijetRIZIČNO PODRUČJE

Njemačka cijelu Hrvatsku stavila na crvenu listu: Za povratnike samoizolacija ili negativan test

Piše Hina
30. listopada 2020. - 12:19
Njemačka je cijelu Hrvatsku stavila na crvenu listuilustracija/AFP

Njemačka vlada je u petak na preporuku središnjeg epidemiološkog Instituta Roberta Kocha cijelu Hrvatsku stavila na listu epidemiološki rizičnih područja.

Dosad tri županije, Istarska, Zadarska i Primorsko-goranska, nisu bile na crvenoj listi. U petak je cijela Hrvatska proglašena rizičnom.

To znači da za povratnike u Njemačku iz Hrvatske vrijedi 14-dnevna samoizolacija koja se može izbjeći negativnim testom na koronavirus koji nije stariji od 48 sati. Testovi za povratnike iz rizičnih područja su besplatni, ali se priznaju i testovi iz zemlje povratka. 

Njemačka je od petka na listu epidemiološki rizičnih zemlja stavila i Sloveniju, Mađarsku, Cipar i Bugarsku.

Na listi se s izuzetkom dvije općine nalazi i Austrija te s izuzetkom Kalabrije i cijela Italija. Po prvi put se i jedna grčka pokrajina nalazi na listi rizičnih područja.

Kao rizično područje slovi ona općina ili grad gdje je u posljednjih tjedan dana više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika. 

U međuvremenu su i najveći dijelovi Njemačke proglašeni rizičnima. 

U Njemačkoj će od ponedjeljka na snazi biti zabrana rada ugostiteljskih objekata i kulturnih i sportskih ustanova. Isto tako su zabranjena i turistička putovanja unutar Njemačke.

Unatoč tomu što je gotovo čitava Europa za građane Njemačke rizično područje, njemačka vlada ustraje na otvorenim granicama i protivi se zatvaranju kao što je to bio slučaj tijekom proljetnog 'lockdowna'.

item - id = 1054367
related id = 0 -> 1130428
related id = 1 -> 1130322
28. rujan 2021 08:49