StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘sramite se!‘

Mučna pozadina blještavila autoindustrije: radnici u rudnicima bez kojih BMW ne može truju se bez ikakve zaštite

Piše vijesti sd
14. studenog 2023. - 08:42

Prema rezultatima istraživanja grupe novinara njemačkog javnog servisa NDR i WDR te dnevnika Süddeutsche Zeitung (SZ), marokanska kompanija Managem, koja upravlja rudnikom kobalta u marokanskom Bou Azeru, je odgovorna za kršenja standarda zaštite okoliša i radničkih prava, piše Deutsche Welle.

Istodobno se kompaniju Managem, koja je u vlasništvu marokanske kraljevske obitelji, optužuje za neudovoljavanje međunarodnih standarda zaštite radnika kao i pritisaka na radnike koji se pokušavaju sindikalno organizirati.

Minhenski automobilski koncern BMW, koji je s Managemom 2020. potpisao ugovor vrijedan 100 milijuna eura, je u prvoj reakciji najavio da će provjeriti optužbe na račun svog dobavljača kobalta koji BMW koristi za proizvodnju baterija za svoje električne automobile.

Prema zakonu o kontroli dobavljača koji je na snagu stupio početkom ove godine, i kompanije u Njemačkoj se mogu pozvati na odgovornost u slučaju povrede ekoloških i standarda zaštite radnika. BMW 20 posto svojih potreba za kobaltom pokriva preko svog marokanskog dobavljača. U ugovoru se Managem obvezao na "etički prihvatljivu eksploataciju kobalta". I francuska automobilska kompanija Renault namjerava od Menagema u budućnosti kupovati kobalt.

image
Tobias Schwarz/Afp

Istraživači NDR-a, WDR-a i SZ-a su u suradnji s francuskim i marokanskim kolegama došli do informacija da prilikom eksploatacije kobalta velike količine otrovnog arsena, koji se s kobaltom iskapa na površinu, dolaze u kontakt s vodom i time zagađuju vodu koja se koristi za navodnjavanje. U probama urina stanovnika u blizini rudnika su pronađene drastično veće količine arsena od dozvoljenih.

Nadalje su zabilježene i povrede radničkih prava, posebice što se tiče sigurnosti. Predstavnici neovisnih sindikata svjedoče o tome da Managem zapošljava nestručne radnike ta da ih ne obavještava o opasnosti po zdravlje koja prijeti za radnike u rudniku. Isto tako rudnici nisu opremljeni dovoljnom količinom zaštitne opreme za radnike. Marokanski sindikat GDT tvrdi da Managem svojim radnicima brani članstvo u ovom sindikatu, prenosi Deutsche Welle.

U Managemu su na upit novinara odbacili sve optužbe te priopćili kako su u rudnicima kobalta Bou Azer na snazi „visoki radni i socijalni standardi". BMW je poručio da će, ako se ispostavi da su optužbe točne, poduzeti potrebne mjere.

image
Junior Kannah/Afp
27. travanj 2024 12:00