StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMINISTAR FINANCIJA

Marko Primorac: Izmjenama zakona ne narušava se fiskalna stabilnost lokalne samouprave, niti poskupljuju komunalne usluge

Piše HINA
4. srpnja 2023. - 21:23

Ministar financija Marko Primorac odbacio je u utorak u Hrvatskom saboru tvrdnje oporbenih zastupnika da se izmjenama devet poreznih zakona narušava fiskalna stabilnost jedinica lokalne samouprave poručivši da se zbog toga neće morati povećavati cijene komunalnih usluga.
"Ne, ne narušava se fiskalna stabilnost. Tko god u politikantske svrhe bude koristio tu tezu da će se zbog ovih izmjena morati povećati cijene komunalnih usluga ili tramvajske karte i slično - taj nije odgovoran prema građanima i ne govori istinu", rekao je Primorac na kraju cjelodnevne rasprave o paketu poreznih zakona.    
Odbacio je i oporbene ocjene kako jedinice lokalne samouprave nemaju mogućnost da same procijene na koji će način utvrditi svoje porezno opterećenje jer im Porezna uprava ne dostavlja potrebne informacije. "To je apsolutna neistina", poručio je.
"Porezna uprava je pripremila podatke koji će omogućiti svakoj jedinici lokalne samouprave procijeniti potencijalni učinak izmjene poreznih stopa, poreznih opterećenja, na visinu poreznih prihoda. Svaka jedinica će apsolutno imati sve informacije na vrijeme", istaknuo je.
Dodao je da se jedinice lokalne samouprave koje nemaju potrebne podatke mogu javiti udruzi gradova odnosno udruzi općina, koje imaju sve podatke za sve jedinice lokalne samouprave.
Odbacio je i ocjene oporbenih zastupnika da će izmjene poreznih zakona utjecati na buduće mirovine te da država neće imati dovoljno sredstava da iz proračuna financira mirovine. "Država već sada iz proračuna financira mirovine. Povećat će se taj udio sa 39 na 43 posto i ništa drugo", rekao je.
"Svi oni koji su bili protiv ovih prijedloga nisu rekli što bi oni htjeli, što oni predlažu. To bi bilo konstruktivno i dobro", poručio je. Naveo je kako od oporbe nije čuo niti jedan drugi prijedlog koji se tiče fiskalnog rasterećenja, već je oporba predlagala povećanje poreza na nekretnine, povećanje poreza na kapitalnu dobit i sl.
Tijekom poslijepodnevne rasprave vladajući su isticali da su izmjene poreznih zakona pretpostavka za daljnji rast plaća, posebice onih najnižih, a što će dugoročno utjecati i na mirovinski sustav, dok je oporba upozorila da Vlada njima ne povećava plaće.
"Vlada povećava plaće samo u onom dijelu u kojem će subvencionirati uplate za mirovinski fond. U tom dijelu Vlada povećava plaće. U dijelu u koji se tiče ukidanja prireza i povećanja osnovice Vlada ne povećava plaće već to se radi preko blagajni jedinica lokalne samouprave", poručila je Sandra Benčić (Možemo!).
 

27. travanj 2024 02:50