StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVrijeme za blagdane

Mali Vakula pripremio prognozu za Badnjak, Božić, Svetog Stjepana i Novu godinu. Evo što nas čeka...

Piše Šibenski.hr
20. prosinca 2023. - 16:10

Analizirali smo vodeće prognostičke modele i za vas pripremili prvu blagdansku prognozu, piše Ivan Šolić - mali Vakula za Slobodnu Dalmaciju. Svi prognostički modeli suglasni su u jednom: Božić će ove godine biti bijel samo u božićnim filmovima! Evo i prognoze malog Vakule_

BADNJAK - VRIJEME IDEALNO ZA BAKALAR NA OTVORENOME!

Engleski model ECMWF u Splitu na Badnjak "crta" anticiklonalno vrijeme, stabilno i pretežno sunčano, s maksimalnim temperaturama zraka i do 15 °C, uz slabu buru i istočnjak. Američki model GFS u Splitu za Badnjak signalizira slično vrijeme uz pokoji oblačak više i slab, uglavnom istočni vjetar. Temperature koje Amerikanci predviđaju u Splitu na Badnjak ne razlikuje se uvelike od onih koje prognoziraju europski modeli.

Još jedan prognostički model iz Ujedinjenog Kraljevstva – UKMO, u Splitu "crta" stabilan, ugodan i većim dijelom dana sunčan Badnjak uz dvoznamenkaste temperature zraka.

Njemački model DWD potvrđuje svoje "kolege" iz Europe i "preko bare" i predviđa temperaturu zraka i do 16 °C uz obalu i na otocima za Badnjak.

Ni jedan od navedenih prognostičkih modela ne "crta" oborine. Podvucimo crtu, čini se kako Badnjak neće ponuditi božićni okus vremena, ali vrijeme bi trebalo biti idealno za degustiranje bakalara na otvorenome!

BOŽIĆ BIJELI – SAMO NA DOBRIM STARIM BOŽIĆNIM TV KLASICIMA

Bijeli Božić, kad malo promislite, složit ćete se, u Dalmaciji nije klimatološko pravilo, već, na žalost ljubitelja zime, mit koji nam se nameće preko televizora, radijskih postaja i ostalih servisa javnog prostora. Bijeli Božić nije nepoznanica samo uz obalu, već je prava rijetkost čak i u Zagori. Da nadolazeći Božić bude bijel, trebalo bi se dogoditi pravo (meteorološko) čudo, i to ne samo u Splitu, Zagori, već i u Delnicama! Pogled na sinoptičke karte za Božić pomalo je, barem nama ljubiteljima mita o bijelom Božiću, deprimirajući.

Engleski ECMWF za Božić "crta" nešto više naoblake negoli je to slučaj na Badnjak uz i dalje iznadprosječno visoku, dvoznamenkastu temperaturu zraka do 15. Slaba do umjerena bura okretat će na jugo i istočnjak. U prvom dijelu Božića ovaj model predviđa više sunčana razdoblja, dok u drugom dijelu dana signalizira povećanje naoblake i nešto malo vlage u večernjim satima.

Američki GFS u Celzijev stupanj prati svojeg europskog kolegu, a ni njemački DWD model ne ulijeva nadu u meteorološko božićno čudo i predviđa temperaturu zraka i do 15 °C.

Iako će snijeg i hladnoća (gotovo smo sigurni) izostati i ovog Božića, sigurni smo da neće izostati vedar božićni duh i toplina u našim domovima. A u bijelom Božiću, ako se ne dogodi veliko meteorološko božićno čudo, moći ćemo, uz keksiće i mlijeko, uživati uz dobre stare božićne klasike na TV-u!

SVETI STJEPAN

Neće biti "vruće litnje doba", ali bit će iznadprosječno topao u Dalmaciji uz maksimalne temperature zraka do 15 °C. Naoblaka bi mogla biti nešto malo povećana u nekim dijelovima dana pa bi, u najcrnjem scenariju, mogla pasti i koja kap kiše.

TRENDOVI - ANTIZIMSKO VRIJEME DO KRAJA GODINE

Ako je vjerovati trendovima, do kraja godine zadržat će se antizimsko vrijeme. Uz dvoznamenkaste temperature zraka i položaj sustava kakav je u ovom trenutku, teško je za vjerovati da bi se do konca godine mogla razviti nekakva ozbiljnija ciklona (o čemu smo, među ostalim, već pisali). Snijega do kraja godine, ne da neće biti u Zagori, nego ga, vjerojatno, neće biti nigdje u domovini. Kao ljubitelju zimskih uzbuđenja, moram priznati, teško mi je gledati u što su nam se zime pretvorile...

 

 

 

03. svibanj 2024 02:16