StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettopla veljača

Hoće li zima opet udariti? Provjerite kakvo nas vrijeme očekuje, nema dobrih vijesti za ljubitelje niskih temperatura

Piše ivan šolić mali vakula
16. veljače 2024. - 20:00

„VELJAČA, PREVRTLJAČA“, BILA NEKADA…

Tek što smo se oprostili od megaanticiklone Zeus, pred vratima je nova anticiklona i ona ima prigodno ime, a krstili su je, pogađate, susjedi Talijani - anticiklona Valentino. Veljača, zasigurno u Dalmaciji mjesec s ponajviše zimskih obilježja, sve je izvjesnije, mogla bi „pasti“ bez ispaljenog metka. Poslije Zeusa svi smo očekivali nekakav zimski scenarij (i to s kamatom), ali, umjesto takvog scenarija, morat ćemo razočarati ljubitelje zime i snijega, stiže nam mini proljetna anticiklona s prigodnim imenom - Valentino.

image

Odstupanje temperature zraka na plohi od 850 hPa od prosjeka /Pivotalweather

Svjedočimo jednoj od najtoplijih veljača u povijesti mjerenja na našem geografskom području, dok su sinoptičke situacije koje nas prate tijekom ovogodišnje veljače pomalo nestvarne, a anticiklone koje se nižu kao na traci primjerenije samom ljetu negoli srcu zime u Dalmaciji. Veljača, za koju je pokojni Milan Sijerković volio reći da je snježna odstupnica zime, hladna i vrlo ćudljiva vladanja te nesklona poljoprivrednicima, neće opravdati navedene epitete, a izostat će čak i ona stara pučka meteorološka izreka, za koju malo tko da nije čuo - „veljača prevrtljača“. Bila nekada…

(METEO) NESTVARAN VIKEND

Sinoptička situacija za vikend nad gotovo cijelom Europom bit će u znaku anticiklone Valentino, koja će u veći dio Starog kontinenta donijeti neobično visoke temperature zraka, a anomalije će najizraženiji biti u višim slojevima atmosfere, dok će zbog temperaturne inverzije uslijed djelovanja jake anticiklone u prizemnom sloju na kontinentu česte pojave biti magla i niska naoblaka.

image

Proljetne temperature zraka u Dalmaciji za vikend /Meteoadriatic

U Dalmaciji će vrijeme za vikend biti savršeno, uz nestvarne temperature zraka koje će se u nedjelju u meteorološkom zaklonu na 2 metra visine od tla približiti vrijednosti od 20 C! Da, dobro ste pročitali… Ipak, maglu u subotu ujutro ne možemo isključiti ponegdje i uz obalu, za što je ponajveća mogućnost u sjevernoj Dalmaciji. U večernjim satima u subotu i u noći na nedjelju naoblaka će u Dalmaciji prolazno biti povećana, ali sterilna, visoka i bezopasna.

Vjetar će sutra biti uglavnom beznačajan, u jutarnjim satima na splitskom području iz smjera sjeveroistoka, a u poslijepodnevnim satima uglavnom iz smjera jugozapada, a vrlo slično strujanje bit će i tijekom nedjelje. Sunčevih zraka u Dalmaciji za vikend neće nedostajati pa će biti izvrsna prilika za roštilj i druženje na otvorenome, a oni malo aktivniji mogli bi se skinuti i u kratki rukav.

image

Anticiklona Valentino iz perspektive susjeda Talijana/ilmeteo

TRENDOVI VREMENA ZA IDUĆI TJEDAN - NASTAVLJA SE PROLJETNO VRIJEME, ZA KRAJ VELJAČE IZGLEDNI CIKLONA I JUGO

Nakon analize izlaza vodećih prognostičkih modela, s velikom sigurnošću možemo reći kako je trend na prognostičkim kartama poprilično jasan - zime, snijega ni hladnoće nema „na mapi“ do konca veljače, a i dalje će nas pratiti dvoznamenkaste temperature zraka i iznadprosječno toplo vrijeme. U ponedjeljak u večernjim satima, uz premještanje jednog oslabljenog poremećaja preko našeg područja, vjerojatnost je i za malo kiše, a u drugoj polovici tjedna sve više naoblake i jugo u jačanju kao uvod, za razliku od nadolazećega, u nimalo romantičan vikend…

image

Ivan Šolić Mali Vakula, snimio: Paun Paunović/Hanza Media

03. svibanj 2024 15:13