StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPET SUKOB U VRHU

Generali: Oluja izvan Knina je dobra ideja. Banovina je sada aktualnija; Medved: Nema promjena

Piše Krešimir Žabec/JL
4. lipnja 2021. - 13:49
Podijeljena mišljenja oko toga gdje se treba održavati središnja proslava 'Oluje'Nikša Stipaničev/Cropix

Mjesto proslave operacije "Oluja" nova je tema prijepora predsjednika i premijera. Ovaj put raspravu je počeo predsjednik Zoran Milanović koji je u srijedu predložio da se "Oluja" ove godine proslavi u Glini.

"Tamo se predao korpus vojske takozvane Republike Srpske, odnosno našoj vojsci. To je tamo slučajno bio Petar Stipetić, mogao je biti netko drugi", pojasnio je Milanović. Nekoliko sati poslije odgovorio mu je premijer Andrej Plenković rekavši da o tome nije raspravljano.

"Mislim da će biti u Kninu. Vidim da on stalno govori o Kninu na jedan način kao da je to kolodvor i otprilike kasarna, i to je sve. Mnogi od nas drukčije gledaju na Knin, na njegovu ulogu, na simboliku zastave na kninskoj tvrđavi 5. 8. Dakle, sve su to drukčiji pogledi. Poštujemo mi, naravno, i sve druge trenutke i bitke Domovinskog rata jednako", poručio je premijer. Prema dostupnim informacijama, dva mjeseca prije 26. godišnjice "Oluje" još nije poznat plan njezina obilježavanja.

Misao generala Stipetića

Ideja o proslavi "Oluje" na Baniji, u Glini ili Petrinji, nije nova. Godinama ju je zagovarao preminuli general Petar Stipetić.

"Knin je bio administrativno sjedište tzv. RSK, to stoji, no i Sisak, Zadar, Karlovac i brojni drugi su zaslužni za "Oluju". Na Banovini je bilo najviše naših žrtava i tu je vojska tzv. RSK i kapitulirala. Tu bi država također trebala organizirati središnju proslavu "Oluje". To bi mi bilo prihvatljivije nego da svake godine idemo u Knin slušati Thompsona", ponavljao je Stipetić, ali za njegove riječi u državnom vrhu nije bilo sluha.

Tek je u predsjedničkoj kampanji 2019. godine Milanović istaknuo kako "davati preveliko značenje proslavi u Kninu znači davati preveliku važnost tzv. RSK" .Proslave "Oluje" u Kninu postale su tradicija od 2000. godine. Sve dotad samo jednom, 1996. godine, pobjeda je proslavljena u Kninu. Umirovljeni general Pavao Miljavac, predsjednik Generalskog zbora, slaže se s idejom da se proslava održi u drugim dijelovima Hrvatske.

"To nije loša ideja. I prije je bilo ideja da se u Kninu slavi na okrugle obljetnice, a da proslave između toga budu u ostalim dijelovima Hrvatske. Knin je, naravno, simbol propale srpske paradržave u Hrvatskoj, ali "Oluja" se vodila i drugdje", naglašava.

"Junački se skljokao"

"To je dobra ideja. Knin je izgubio značaj, a prostor Banovine je sada puno aktualniji. Proslava "Oluje" na tom prostoru učinila bi puno na zbližavanju Srba i Hrvata. Pa, puno je Srba u redovima Hrvatske vojske tijekom "Oluje" poginulo na Baniji", ističe umirovljeni general Luka Džanko.

On otkriva kako su umirovljeni generali o proslavi "Oluje" u Glini prije nekoliko dana razgovarali s Milanovićem tijekom svečanog prijema u Uredu predsjednika u povodu Dana Oružanih snaga.

"Pričali smo generali Krešić, Ćesić Rojs i ja s predsjednikom i složili smo se da bi to bilo jako dobro. Prva ideja išla je od generala Drage Matanovića čiji je brat u "Oluji" poginuo kod Petrinje", ističe Džanko koji zamjera Milanoviću izjavu da je general Stipetić slučajno bio na predaji korpusa vojske tzv. RSK 1995. godine.

"To nije smio reći. Nije bio Stipetić slučajno, već zato jer nitko osim njega to nije mogao učiniti. To je znao i predsjednik Tuđman koji ga je poslao."

Nazivajući ga "promotorom prava na laž", predsjednik Milanović jučer se žestoko obrušio na premijera.

"On omalovažava prijedlog da se "Oluja" obilježava i u drugim gradovima u kojima su se vodile junačke bitke. Inicijativu da se "Oluja" slavi i tamo gdje su poginule stotine hrvatskih branitelja, kod Petrinje i Gline, recimo, predložili su mi ratni generali i zapovjednici koji su vodili oslobađajuće bitke. Valjda je važnije slušati njih, nego onoga koji se na kninsku Tvrđavu, politički dobro sračunato, prvi put uspeo 2016. kada se uspio čak i junački skljokati." 

Medved: 'Središnja proslava Oluje ostaje u Kninu'

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Petrinji je održao konferenciju za novinare gdje je naglasio kako će se i ove godine središnja proslava VRO Oluja održati u gradu Kninu. 

- Naša novija hrvatska povijest prepoznatljiva je kroz nekoliko stožernih točaka koje su iznimno bitne i važne. Kao što je to Vukovar kao središnja točka junačkog otpora, strahovite žrtve, velikog stradanja. Sagledavajući svaku od tih stožernih točaka iz koje je iznikla Republika Hrvatska, neizostavno imamo i Knin. Knin – naš simbol pobjede. Simbol gdje je predsjednik Franjo Tuđman nakon ulaska postrojbi hrvatske vojske na kninsku tvrđavu, u Grad Knin poljubio hrvatsku trobojnicu kao znak odanosti i poštovanja prema svim braniteljima, rekao je Medved, prenosi HRT.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako se VRO Oluja osim Knina obilježava i u ostalim hrvatskim gradovima.

- Uz Knin gdje svake godine obilježavamo obljetnicu VRO Oluja, operaciju Oluja obilježavamo diljem Lijepe naše. Od 2016. otkad sam resorni ministar, svake godine financiramo preko pedeset  gradova i općina gdje se obilježava obljetnica VRO Oluja. Svake godine obilježavamo obljetnicu VRO Oluja u cijeloj Hrvatskoj. Prije dvije godine smo imali i službeni program u Glini na igralištu gdje je bila tadašnja predsjednica Republike Hrvatske, rekao je. 

Medved je poručio kako Vlada, pa tako i on kao potpredsjednik Vlade i resorni ministar hrvatskih branitelja i dalje stoje pri stavu da će se i dalje obilježavati VRO Oluja u Kninu, odnosno središnja proslava će i ove godine biti u tom gradu, jer je ipak Knin grad simbol VRO Oluje.

- Zato Vlada i ja kao resorni ministar stojimo pri stavu da ćemo nastaviti obilježavati VRO Oluja u cijeloj Hrvatskoj, ali Knin kao stožerna točka pobjede u Domovinskom ratu, ostaje i središnje obilježavanje obljetnice VRO Oluja, naglasio je ministar Medved.

'U Petrinji poginulo više ljudi nego u Kninu'

Predsjednik Generalskog zbora general Pavao Miljavac podsjeća kako je na području Petrinje bilo više poginulih u vojno-redarstvenoj akciji Oluja nego na području Knina.

“Da se taj dio Hrvatske nije borio pitanje je bi li mi i s kojim žrtvama došli do Knina“, istiknuo je Miljavac. On kaže kako unutar Generalskog zbora službeno još nisu razgovarali o mogućoj proslavi Oluje izvan Knina, što je zagovarao i pokojni general Stipetić, a sada aktualizirao predsjednik Milanović, ali da će on tu temu uskoro staviti na dnevni red Upravnog odbora Zbora.

19. travanj 2024 00:26