StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRIJEČ ZNANSTVENIKA

Dr. Ozren Polašek: Prešli smo psihološku granicu, no više zabrinjava postotak pozitivnih među testiranima. I idući tjedan ćemo obarati rekorde

Piše Silvana Uzinić/Slobodna Dalmacija
16. listopada 2020. - 15:55

Trenutno se u cijeloj Europi događa ono čega smo se još na proljeće pribojavali. Znali smo da ćemo na jesen više boraviti u zatvorenim prostorima sa suhim zrakom što pogoduje širenju virusa. Danas smo s više od tisuću oboljelih u Hrvatskoj prešli psihološku granicu, no ono što više zabrinjava jest postotak pozitivnih među testiranima, koji je prije samo pet dana bio oko sedam posto, sada na 20 posto. To znači da je stvarni broj zaraženih izgledno i veći te da ćemo i idući tjedan obarati rekorde.“

Ovako je u petak komentirao dnevni izvještaj o novooboljelima i umrlima od koronavirusa dr. Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te član Savjeta premijera Plenkovića za borbu protiv Covida-19.

U petak je, naime, zabilježen novi rekord u broju zaraženih koronavirusom - 1131 novi slučaj, a umrla je jedna osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ono što dr. Polašeka dodatno zabrinjava je izraženi porast broja bolesnika na bolničkom liječenju, koji je u petak iznosio čak 505 bolesnika.

- To moramo shvatiti više nego ozbiljno jer nemamo beskrajne kapacitete u zdravstvu. Ovo nije samo prehlada, moramo koronu sagledati na razini cijelog društva. Zamislite situaciju u kojoj u iduća dva tjedna morate trećinu zdravstvenih djelatnika poslati u samoizolaciju, uz dvostruko veći broj bolesnika, kako onda dalje – zabrinut je splitski znanstvenik.

 
 

Upozorava kako zagušivanje zdravstvenog sustava oboljelima od koronavirusa za posljedicu ima i smanjen opseg liječenja pacijenata oboljelih od drugih kroničnih bolesti, koje ne miruju. Inače, on nije zagovornik poljskih bolnica.

- Nisam zadovoljan gledati ih, uznemiruju me, a i strah me kako će izdržati atmosferske neprilike. Jača bura ili snijeg bi takav smještaj bolesnika doveo u pitanje – primjećuje i dodaje kako bi radije reorganizirao postojeće resurse.

Dr. Polašek ponovno apelira na građane da se pridržavaju preporučenih mjera nošenja maski, držanja distance i osobne higijene jer inače će jedina preostala mjera za zaustavljanje epidemije biti ponovna karantena, u nekom obliku.

- Lockdown nitko ne želi, ali ako brojke nastave rasti ovim tempom iduća dva tjedna, onda ćemo imati još samo to na raspolaganju. To je sve, osim pridržavanja mjera, što nam je preostalo u borbi protiv epidemije u ovom trenutku – siguran je dr. Polašek.

Inače, nije pobornik sankcija za one koji se ne pridržavaju mjera premda su one uvedene u niz europskih zemalja. Po njemu, represija uvijek izaziva bunt, stoga ne misli da bi kazne bile učinkovite te da je napredak samo moguć kroz suradnju.

Dr. Polašek smatra da Istra ima povoljniju situaciju jer se građani više pridržavaju mjera nego u ostatku zemlje.

- Moja sestra živi u Istri, čujemo se i razgovaramo o tome, kod njih je disciplina na većoj razini, nose se maske, nema okupljanja poput onih pred zagrebačkim HNK. U njih je izuzetna suradnja građana i tamošnjih stožera civilne zaštite. I dobro je što lokalni stožeri mogu donositi lokalne mjere jer situacija nije svugdje ista.

20. travanj 2024 04:36