StoryEditorOCM

Jugo se sprema, bit će toplije, a potom stiže novi hladni val: više o tome saznajte od Ivana Šolića, Malog Vakule

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
13. siječnja 2024. - 18:12

VRIME PO ANTICIKLONI, LED OKOVAO KONTINENT, ISPOD NULE ČAK I UZ OBALU

Kako smo predviđali, protekli tjedan je u Dalmaciji obilježilo stabilno i suho vrijeme po anticikloni, ali uz temperature koje su primjerene razdoblju godine u kojem se nalazimo. U kontinentalnoj Hrvatskoj protekli tjedan bilježimo i pojavu nekoliko tzv.hladnih dana (cjelodnevni minus), a živa se u kontinentu domovine u jutarnjim satima spuštala i ispod -10 C, a u unutrašnjosti Dalmacije i do -7 dok su i "maksimalne" u Zagori bile tek nekoliko stupnjeva iznad nule pa se prohladno, možemo slobodno reći siječnju donekle primjereno, vrijeme zadržalo i u većem dijelu Dalmacije. Vikend je u domovini počeo ledeno, živa se u termometru u meteorološkim zaklonima DHMZ-a ponegdje spustila i 10 C ispod nule (Plaški, NP Risnjak), a do -10 C tek pokoja decimala nedostajala je Gospiću, Plitvičkim Jezerima, Ličkom Lešću i Bednji. Glavni grad Zagreb jutros u 8:00 h službeno mjeri -6,5 C.

image

Minimalne izmjerene temperature zraka sinoć u Europi/Meteociel

Kad je pak o Jadranu riječ, temperature su se jutros malo ispod nule spustile čak i uz obalu tako u 7:00 h meteorološke postaje DHMZ-a dojavljuju sljedeće vrijednosti temperature zraka; Rovinj i Zadar-aerodrom (-1 C), Poreč (-0,8 C), Metković (-0,7 C). U Zagori, očekivano, "debelo" ispod nule, Sinj u 7:00h (službeno) mjeri - 4.8 C. Iako bez minusa, zimski, prohladan ugođaj je jutros i na većem dijelu obale te na otocima uz raspon temperatura zraka od 0 C u Malinskoj do 6,6 C na našem najudaljenijem otoku- Palagruži.

VIKEND PROGNOZA- SAVRŠENA SUBOTA, U NEDJELJU NAOBLAKA

Iako će danas prevladavati sunčano i gotovo bez oblačka na obzoru, temperatura zraka zbog indirektnog utjecaja hladne zračne mase sa sjeveroistoka Europe ipak neće "eksplodirati" pa će uz obalu biti svježe uz maksimalne dnevne temperature zraka od 10 C, na najisturenijim otocima i krajnjem jugu. Subota će u Dalmaciji biti savršena za aktivnosti na otvorenome, bilo da je riječ o izletu, rekreaciji u prirodi ili pak kakvoj zaostaloj fatureti, naš savjet- iskoristite je!

U nedjelju se idila od subote neće nastaviti, naoblaka će porasti i dominirati dok se temperatura zraka uvelike neće mijenjati. Iako će nedjelja u Dalmaciji biti poprilično sterilna, uz nešto vlage, u Zagori je moguća pokoja pahulja ili malo susnježice, simbolično. Također, postoji mogućnost i za malo kiše mjestimice i uz obalu, naročito u sjevernoj Dalmaciji. Napomenimo, ondje gdje ih bude, riječ je o simboličnim količinama oborine. Osjet prohladnog vremena pojačavat će istočnjak, koji će u poslijepodnevnim satima pojačati. Postupan pad tlaka zraka, uz već spomenutu porast naoblake nagovijestit će slabljenje anticiklone na jugozapadu i ciklonalnu aktivnost u prvom danu novog tjedna.

image

Hladnoća će se u idućim danima držati sjevera/Pivotalweather/ECMWF

TJEDNA PROGNOZA- JUGO I PORAST TEMPERATURE ZRAKA, U PETAK MOGUĆ NOVI ZIMSKI PRODOR

Pogled na globalne sinoptičke karte u idućih nekoliko dana otkriva nam anticiklonalni "blok" nad Grenlandom, jaku zimu u SAD-u, jezgru hladnoće nad Skandinavijom i Baltikom (koja izgleda zaista impresivno) koja će se dijelom disperzirati nad Ujedinjeno Kraljevstvo i sjever srednje Europe. U takvom scenariju, našem dijelu Europe preostaju tek "zimske mrvice" i teško je vjerovati da bi se na našem području do idućeg petka mogao odigrati kakav zimski scenarij. Dalmatinke i Dalmatinci će u tjedan ući uz ciklonu, ponedjeljak će biti pretežno oblačan uz povremenu kišu koja ipak, za utjehu, neće biti odveć obilna. Za naše čitatelje iz kontinentalnog dijela domovine, skrećemo pažnju na nove centimetre snijega u drugom dijelu ponedjeljka i noći na utorak. U ponedjeljak će puhati jako i vrlo jako, a o njegovom karakteru detaljno će, ne sumnjamo, izvijestiti DHMZ, a za dijelove Dalmacije (naročito južne) mogao bi se "upaliti" i meteoalarm.

image

Snijeg će u sljedećih 10 dana zatrpati Ameriku - ECMWF

Ciklona će nas u utorak (koji će vjerojatno biti najpovoljniji dan u idućem tjednu) napustiti, ali samo nakratko jer već od srijede stiže nova ciklona, a jugo započinje svoj bal. Uz jugo, ovoga puta će i temperature "eksplodirati" pa je moguće da one početkom druge polovice tjedna dosegnu vrijednost i od 15 C.

U prognozi koja će na portalu "Slobodne" biti objavljena početkom novog tjedna, kako se iz današnje perspektive čini, bit će riječ o novom prodoru hladnog zraka u našu domovinu koji bi mogao uslijediti u petak!

VAŠE MIŠLJENJE O VREMENU U DALMACIJI PROTEKLIH DANA

"Lipo. Taman ugodno vrime. Burovito, divota! Zdrava hladnoća..." ovakvo vrijeme odgovara Sandri Mišković

"Dao Bog da hoće ovako misec dana!" kaže Senija Škugor

"Pojačali smo ishranu!" komentira Jakob Mautner, uz fotografiju slasnih čvaraka

"Kako i triba- burno i sunčano, da se panceta suši!" komentira Joska Mamić

"Ljeto volimo te, ali ovo je čisto zdravlje, bura i sunce, odlična zimska kombinacija" zaključuje hvalospjeve zimskoj anticikloni Josipa Zovko

22. travanj 2024 17:33