StoryEditorOCM

Dobra vijest za šibenske umirovljenike: na račune će im uskoro ‘sjesti‘ uvećane mirovine

Piše Šibenski.hr
5. lipnja 2024. - 11:29

Isplata mirovina za svibanj počinje u petak, 7. lipnja, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Neke banke umirovljenicima su već unaprijed isplatile mirovine, dok će ostalima na račune sjesti krajem tjedna. Mirovine su povećane siječanjskim usklađivanjem s isplatom u travnju, a za manje od mjesec dana stiže novo povećanje koje bi moglo biti veće, s obzirom na rast plaća i cijena u ovom polugodištu, u odnosu na prethodno.

Nakon usklađivanja mirovina za 4,19 posto prema rastu plaća i cijena, s isplatom u travnju povećane su prosječne mirovine u svim kategorijama.

Iz statističkih podataka HZMO-a vidljivo je da je mirovina nekadašnjih saborskih zastupnika i članova Vlade te sudaca Ustavnog suda i glavnog državnog revizora nakon usklađivanja povećana na čak 2.022 eura, a prima je 683 umirovljenika. Njihova je mirovina početkom ove godine iznosila 1.864 eura, piše Mirovina.hr, a prenosi N1.

Iduće usklađivanje mirovina stiže za manje od mjesec dana, 1. srpnja, a za očekivati je da će ono biti veće od siječanjskog usklađivanja, s obzirom na rast prosječne plaće i cijena u ovom polugodištu u odnosu na prethodno. Ipak, zbog čekanja podatka Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj plaći za lipanj, isplata će kao i svake godine biti u rujnu za kolovoz sa zaostacima za srpanj.

16. lipanj 2024 21:54