StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpratite izvješća

DHMZ i Civilna zaštita upozoravaju na novo grmljavinsko nevrijeme za pet hrvatskih regija; moguća i tuča

Piše šibenski.hr
22. srpnja 2023. - 11:45

DHMZ je objavio narančasta upozorenja na nevrijeme za pet regija: zagrebačku, osječku, gospićku, karlovačku i riječku regiju. Lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom izgledni su već prijepodne, ali osobito u drugom dijelu dana i navečer kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme uz jak i olujan vjetar, ponegdje i tučom, prognoza je DHMZ-a.

Obavezno pratite vremenska izvješća DHMZ-a o mogućim iznenadnim promjenama vremena i upozorenjima vezanima uz jačinu vjetra, opasnost od grmljavinskog nevremena i visinu temperatura te sukladno tome poduzmite mjere samozaštite. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Naglašavaju kako su moguća oštećenja na imovini i drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra, tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu, piše HRT.

Oluja dolazi iz Slovenije i Slovenska agencija za okoliš (Arso) je za cijelu državu u vremenu između 14 i 23 sata, izdala narančasto upozorenje za olujno nevrijeme.

Srbijanski Republički hidrometeorološki zavod je zbog iste oluje za tri svoje regije objavio crveno upozorenje. Ono je na snazi za područja zapadne Srbije, Šumadije i Pomoravlja. 

U Dalmaciji pretežno sunčano te uglavnom suho, a na sjevernom dijelu navečer mala mogućnost za pljuskove. Slaba do umjerena bura će do sredinom dana okrenuti na slab do umjeren jugozapadnjak i jugo duž cijele obale. Najviša dnevna temperatura zraka od 32 do 35 °C.

27. travanj 2024 12:43