StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOŠTAR ISTUP

Davor Božinović: Oni koji pjevaju ustaške pjesme čine štetu nogometu, društvu i državi

Piše HINA
14. listopada 2023. - 16:09


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu kako ga nitko ne može uvjeriti da oni koji pjevaju ustaške pjesme ne znaju da time čine štetu nogometu, društvu i državi, a naveo je i kako je Hrvatska najefikasnija EU članica po pitanju uhićenja krijumčara migranata.
 
Božinović se u izjavi za medije nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Zaprešića u povodu 28. obljetnice Grada osvrnuo na incident s nogometne utakmice Hrvatske i Turske u Osijeku na kojoj je mali dio navijača pjevao ustaške pjesme, istaknuvši kako je to apsolutno neprihvatljivo. 
"To ne odražava naš sustav vrijednosti, ali što je bitnije, šteti nam i kao državi u međunarodnim odnosima, a što se tiče samog sporta i nogometne reprezentacije koja je pronijela slavu hrvatskog nogometa, ona može biti sankcionirana umjesto da je slavljena", rekao je Božinović.
Naveo je kako će policija odraditi svoj dio posla, no da se svi kao društvo moramo upitati.
"Danas, 2023. godine, nitko me ne može uvjeriti da se radi o ljudima koji ne znaju da takvim činjenjem zapravo čine štetu i nogometu i društvu i državi", poručio je ministar.
Odgovarajući na pitanje o tome što se može učiniti da se suzbiju takve scene na utakmicama, Božinović je rekao kako policija radi maksimalno dobro i efikasno na zaštiti javnog reda i mira, sigurnosti svih na sportskim natjecanjima te na detektiranju i procesuiranju počinitelja protupravnih ponašanja.
U tom kontekstu istaknuo je kako je policija istu noć u Osijeku uhitila i procesuirala 11 osoba, a koji su dobili zabrane prisustvovanja sportskim natjecanjima, a jučer je uhićena još jedna osoba.
Poručio je i kako takvim ljudima treba poslati puno širu poruku kompletne javnosti da takvo ponašanje nitko ne prihvaća, već ga osuđuju, ali i da o tome treba razmišljati ne samo unutar policijskog sustava. 
"Treba nam sveobuhvatni pristup koji uključuje obrazovnu komponentu, koja počinje od doma, obitelji, toga koje se vrijednosti prenose, do cijelog obrazovnog sustava. A ono što je odgovor represivnih tijela, uključujući tijela detekcije, kao što je policija, i pravosudnih tijela, trebalo bi biti na kraju tog procesa", ocijenio je Božinović. 
Između ostalog, ministar je rekao kako nema informacija o postavljanju transparenta s ustaškim znakom na stadionu u Osijeku, no provodi se istraga uz niz izvida, istražnih radnji i pripremanja dokaznog materijala vezanih za tu utakmicu. 
Trećinu krijumčara koje uhite na razini EU uhiti hrvatska policija
Govoreći o stanju ilegalnih migracija, rekao je kako je posljednjih dana pritisak malo počeo padati.
Što se tiče centra za registraciju migranata, Božinović je rekao kako sukladno EU i nacionalnom zakonodavstvu moraju s migrantskom populacijom, uključujući one koji ilegalno ulaze, obaviti određene postupke, a da ih ne bi radili u središtima gradova, kao što je bilo u Slunju, odlučili su te poslove izmjestiti na jednu lokaciju gdje nitko neće biti u "poziciji da se osjeća nelagodno u gradu u kojem živi".
Naveo je kako će to biti zatvorenog tipa te će se napraviti u najavljenom roku.
Kada se govori o krijumčarenju migranata, Božinović je također rekao kako je Hrvatska vjerojatno najefikasnija članica EU. 
"Po nekim podacima, oko jedne trećine krijumčara koje uhite policije na razini EU, uhiti zapravo hrvatska policija. Mi smo već možda i prešli tisuću uhićenja ove godine ili smo blizu, što govori o tome koliko smo aktivni", rekao je. 
Izrazio je zadovoljstvo što je u posljednjih tjedan dana policijski i sigurnosni sustav BiH aktivniji i bilježi uspješne akcije. 
"Potpuno nam je jasno da ni BiH, ni Srbija, ni Hrvatska, ni Slovenija nije netko tko je inicirao ovaj proces, nije netko izabrao da se bavi migracijama, ali kad bi svatko davao onoliki doprinos borbi protiv ilegalnih migracija kao što ga daje Hrvatska, sigurno bi taj problem bio puno manji, ne samo za naš dio Europe, već i za cijelu EU", ocijenio je ministar.
Također, Božinović je na upit novinara rekao kako nema saznanja o tome da je bilo premještanja zaraženih svinja u Slavoniji.
 

29. travanj 2024 01:59