StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprilagodba uvjetima

Capak: Građani mogu doći napraviti brzi antigenski test kod svojih liječnika. Izmijenjena su i pravila za izolaciju i samoizolaciju

Piše šibenski.hr
11. siječnja 2022. - 21:44

'Mi smo danas podijelili 560.000 brzih antigenskih testova u Zavode za javno zdravstvo, a testovi se mogu podignuti uz evidenciju', kazao je za RTL ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Broj zaraženih i jučer je bio gotovo 8000, a broj testiranja premašio je 18 tisuća. Da se sustav rastereti, na sastanku u Ministarstvu zdravstva odlučeno je da će se u ordinacijama obiteljskih liječnika, stomatologa, pedijatara i ginekologa moći testirati i građani.

Do sada su mogli samo zaposlenici kojima treba COVID potvrda na teret poslodavca. Novost je i da rezultate brzog testa nije potrebno potvrđivati PCR-om.

Dogovori Ministarstva zdravstva trebali bi biti dovoljni da se rastereti sustav. Sada se već na dan testira 20.000 PCR testova, vidjet ćemo kolko će biti brzi, ali važno je da svi ti pozitivni brzi testovi se više ne trebaju potvrđivati na PCR testom. 

"Građani su mogli i do sada. Do sad su se brzi antigenski testovi, koji su se na testnim mjestima izvodili, koristili su se za dolazak na posao u zdravstvene ustanove, za javne i državne službenike. Sada će moći doći građani i u dijagnostičke svrhe, koji imaju simptome ili su bili u kontaktu. Oni mogu doći se testirati", objašnjava Capak.

Naglasio je i kako su napravili strukturu da HZZO plaća takve tekstove.

Epidemiolog ili liječnik će svom pacijentu reći treba li ići na PCR test ili na brzi antigenski. "Mi smo u ponedjeljak objavili jasne preporuke", dodaje.

"Do sada nisu svi primarci radili testiranje. Mi smatramo da će možda ovaj dijagnostičko terapijski postupak dati šuire mogućnosti te naplate oko čega su se neki dvoumili. Tako da ovo će ići direktno od HZZO-a na njihov račun. Pretpostavljamo da će se onda proširiti broj testnih mjesta", kaže Capak.

Na dan se procjenjuje da bi se moglo obaviti oko 20 do 30 tisuća brzih antigenskih testova. Isto tako trenutno se u privatnim klinikama ne može raditi PCR, ako netko dokaže da ima uređaje i ljude koji to mogu napraviti, u tom slučaju se i to može dopustiti uz uputnicu.

"Većina ljudi u Hrvatskoj ima tzv. europske COVID potvrde koje trebaju za putovanja temeljem preboljenja, preboljenja ili preboljenja s cijepljenjem. Ukoliko će građaninu to u ovom trenutku trebati on naravno može zatražiti PCR. No, ako je to u svrhu putovanja to onda ne plaća HZZO, nego osoba sama", potvrdio je ravnatelj.

"Prijedlog je bio i da ljekarne rade testove. Međutim, tu postoje neke tehničke prepreke jer oni trenutno ne mogu preko tog DTP-a naplatiti, a informacije iz IT službe Ministarstva su da je potrebno neko vrijeme da se uklone. Imamo ih u vidu, ali trenutno ne", odgovorio je Capak na pitanje o testiranju u ljekarnama.

Izmijenjena su i pravila za izolaciju i samoizolaciju. Bliski kontakti, cijepljeni ili preboljeli prije više od 4 mjeseca, osobe s blagim do umjerenim simptomima bolesti idu u izolaciju sedam dana, a ne 10 kao do sada. Mjere će vrijediti i retroaktivno. 

19. travanj 2024 08:31