StoryEditorOCM
Crna kronikaslučaj za povijest

Podignuta optužnica protiv četvorice bivših članova Vlade; Među njima je i jedan Šibenčanin

Piše Šibenski.hr
26. listopada 2022. - 10:13

Podignuta je optužnica protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića te bivših ministara Horvata, Aladrovića i Tolušića, potvrdili su sa portalu index.hr sa Županijskog suda u Zagrebu.

U povijesti hrvatskog pravosuđa nikada se nije dogodilo da su jednom optužnicom obuhvaćena četiri ministra

Premda su sada sva četvorica već napustili dužnost, u trenutku pokretanja istrage protiv njih, u veljači ove godine, trojica od njih: Darko Horvat, Boris Milošević i Josip Aladrović sjedili su u aktualnoj Vladi. Četvrti, Tomislav Tolušić, bio je smijenjen sedam mjeseci prije.

image

Boris Milošević

Goran Mehkek/Cropix

Osim protiv bivših Plenkovićevih ministara, optužnica je podignuta i protiv još četiri osobe - u pitanju su Ana Mandac, Velimir Žunac, Katica Mišković i Damir Juzbašić.

Horvat je inače prvi ministar uhićen za vrijeme trajanja mandata. Na funkciji ministra graditeljstva bio je 2020. godine, dok je prethodno neko vrijeme bio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

I prije uhićenja, Horvata je policija ispitivala još 2020., nakon što je uhićena njegova pomoćnica Ana Mandac, zbog povezanosti sa slučajem bivše državne tajnice Ministarstva uprave Josipe Rimac. Horvat je na kraju i uhićen zbog poruka koje su pronađene u telefonu Ane Mandac, a koje su istražitelji smatrali važnim dokazom u istrazi protiv bivšeg ministra u aferi s nezakonitim dodjelama potpora malim poduzetnicima, podsjeća N1.

Istražitelji su pronašli i cijele popise tvrtki koje su Mandac slali bivši potpredsjednik Vlade Boris Milošević i nekadašnji ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kao i državni tajnik iz Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac i ravnateljica uprave Katica Mišković. Radilo se o tvrtkama ljudi koji su im bili bliski, s kojima su bili politički povezani, a brojne tvrke bile su u vlasništvu predstavnika manjina. Za ove zadnje lobirao je Milošević, a istražitelji su pronašli i poruke u kojima mu Mandac javlja da je popis od 15-ak tvrtki koji joj je dostavio potrebno prepoloviti

03. svibanj 2024 02:37