StoryEditorOCM
Crna kronikaČASTIO BEZ MJERE

Podignuta optužnica protiv bivšeg HDZ-ovog zastupnika: u Šibeniku i Boraji popio i pojeo 40.000 eura općinskog novca

Piše Dušan Miljuš/Jutarnji list
1. prosinca 2023. - 12:12
Prapatnica, 030521 Svecano obiljezavanje pocetka radova na izgradnji Vodoopskrbnog sustava Prgomet- Seget Zagora. Na fotografiji: nacelnik opcine Seget Vinko Zulim.Josko Supic/Cropix

USKOK je, ne navodeći identitet okrivljenog objavio da je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv 69-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Radi se o Vinku Zulim, kojeg terete da je od početka siječnja 2017. do 31. prosinca 2018. u Segetu, kao načelnik Općine Seget, koristeći ovlaštenje raspolaganja proračunskim sredstvima Općine, nalagao plaćanje računa za troškove konzumacije hrane i pića napravljene u raznim ugostiteljskim objektima na području Segeta Donjeg, Segeta Vranjice, Boraje i Šibenika, a koji nisu nastali u službene svrhe već su bili privatne naravi.

Zulima se tereti da je na pojedinim ispostavljenim računima neistinito navodio svrhu ugošćivanja te je svojim potpisom odobravao isplatu, slijedom čega su ovlašteni djelatnici Općine plaćali te račune. Ujedno je naložio da se iz proračunskih sredstava Općine podmire troškovi proslave za postignute rezultate na lokalnim izborima, iako za to nije bilo osnove.

Na opisani način Zulim je na štetu Općine pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 40.864,42 eura.

Kad je prošle godine uhićen, Zulimovo uhićenje proslavila je Nezavisna lista “Vrime je”, koja je na lanjskim izborima osvojila trećinu mandata u Općinskom vijeću. Njihovi su članovi trubljenjem i bakljadom proslavili činjenicu da “Vinko Zulim nije nedodirljiv.

Zulim, koji je bio i saborski zastupnik HDZ-a, neko je vrijeme bio u pritvoru iz kojeg je bio pušten nakon što su ispitani svjedoci, a kad je pokrenuo istragu USKOK je predložio 40-ak svjedoka i sada je nakon završene istrage podignuta optužnica.

29. travanj 2024 18:03