StoryEditorOCM
Crna kronikaPrvi veliki požar

Gori na području Grebaštice, vatra ugrožava objekte. U pomoć Šibenčanima došli su zadarski i splitski vatrogasci, a pomaže im pet kanadera i jedan air tractor

Piše Šibenski.hr
13. srpnja 2023. - 11:34

NOVO

Požar koji je jutros izbio u Gornjim Banovcima gasi šest protupožarnih aviona - 5 kanadera i jedan air tractor. Za pojačanje su pristigli i vatrogasci iz Splita i Zadra, a požar se okrenuo i prema Šparadićima, smještenima uz more. 

U gašenju požara kod Grebaštice sudjeluje 148 vatrogasaca sa 56 vatrogasnih vozila.

- Požar još uvijek nije pod kontrolom vatrogasaca, a jak vjetar otežava njegovo gašenje. Povećava se broj angažiranih snaga kako bismo ga što prije lokalizirali - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1.

 

NOVO 

Donosimo izjavu Tomislava Bačelića predsjednika MO Grebaštica Gornja.

-Fronta je dosta široka, vatra je između kuća i svi su na nogama. Obranili smo zaselak Šaškovi, no vatra je prešla magistralu i sada prijeti Donjoj Grebaštici. Na udaru su Jakovljevići, fronta je dosta široka. Premda situacija ne izgleda dobro, nadam se da ćemo odoljeti vatri, važno je sačuvati domove. -  kazao  je Bačelić. Kaže da su na terenu i pripadnici Civilne zaštite, te predstavnici gradske uprave.

 

NOVO

Jak vjetar otežava gašenje velikog požara koji je planuo u četvrtak oko 11.10 sati u mjestu Gornji Banovci kod Grebaštice u Šibensko – kninskoj županiji.

Na terenu je 56 vatrogasaca sa 20 vozila, a prema informacijama županijskog Centra 112 požar gase dva kanadera te su pozvane dodatne zračne snage.

"Na putu je treći kanader, a zatraženi su i air traktori”, kazali suu Centru 112, dodajući da su na terenu sve lokalne snage. 

Prema riječima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimira Miloševića, požar nije ni blizu pod kontrolom niti je lokaliziran.

"Imamo objekte koji su u neposrednoj opasnosti, te su tamo raspoređeni vatrogasci. Struja je isključena. Policija na terenu regulira promet na dijelu Jadranske magistrale a sve prilazne ceste su zatvorene”,  rekao je Milošević za Hinu.

Još jedan kanader angažiran je u gašenju požara u Grebaštici pa su trenutno na terenu tri aviona, objavio je MORH.

Prema riječima očevidaca s terena, vatra se prebacila i na brdo Jelinjak.

RANIJE

Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik, za Radio Šibenik je izjavio kako požar kod Grebaštice još nije lokaliziran. Na terenu je 50-ak vatrogasaca kojima pomažu čak tri kanadera i dva zračna traktora.

Prema njegovim riječima, vatra ugrožava neke objekte kojevatrogasci aktivno brane:

- Posao nam otežava jako jugo. Možemo se samo nadati kako ćemo požar čim prije staviti pod kontrolu- rekao je Milošević za Radio Šibenik.

Očevidac požara iz Šparadića, naselja uz more nasuprot Grebaštrice za lokalni Ritam i Nautik radio izjavio je da su dva kanadera pristigla nešto poslije podneva te pomažu zemaljskim snagama u Gornjim Banovcima. Nažalost, jugo je pojačalo i nosi požar prema donjem dijelu Grebaštice.

-Odavde ne izgleda dobro, uznemirujuć je prizor, no ipak se nadam da će kanaderi imati presudnu ulogu u gašenju. - kazao je taj građanin, dodajući da su prije 20 godina na cijelom tom području imali neugodinih iskustava s požarom, kada su bili prisiljeni evakuirati se.  Iz Grebaštice također stiže zamolba sudionicima u prometu da se ne zaustavljaju na cesti da bi snimili selfi s požarom u pozadini! Ometaju tako žurne službe. 

Volimir Miloševič, zapovjednik JVP Šibenik izjavio je su na požarištu u Grebaštici sve raspoložive vatrogasne snage, a zatražena je i pomoć zračnih snaga. Kako je istaknuo, brane se i neki objekti u Gornjim Banovcima. 

Županijski centar 112 u 11 sati i 11 minuta zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Grebaštice.

Prema informacijama iz Centra 112 požar je planuo na području Gornjih Banovaca, a trenutačno je na terenu 20 vatrogasaca sa sedam vozila. Gori trava i nisko raslinje, uz dosta dima. Kuće i druge vrijednosti zasad nisu ugrožene. 

Nema dvojbe kako će jako jugo i velika vrućina otežati posao šibenskim vatrogascima.

Inače, točno na današnji dan prije godinu dana šibensko područje, točnije vodiko zaleđe, Zaton i Raslinu zahvatio je golemi požar.

21. lipanj 2024 22:40