StoryEditorOCM
Crna kronikagubi mu se svaki trag

Mladi Splićanin nestao u Španjolskoj prije 20 dana: zadnji je put viđen u okolici Madrida, potrazi se priključili i očajni roditelji

Piše Dušan Miljuš/JL
21. prosinca 2020. - 16:30

Mavro je bio savršen učenik, sve ga je išlo. Tih, miran, povučen. Ali, koliko god da je bio povučen i od malo riječi, svima u razredu bio je na usluzi. On je bio treći u državi iz latinskog, kazat će njegova mentorica iz latinskog iz III. splitske gimnazije koju je pohađao Mavro Božićević, 27-godišnji mladić iz Splita za kojim od 30. studenog traga španjolska policija, piše Jutarnji list.

Informacije o potrazi za mladim Splićaninom cure na kapaljku. Posljednja je da je 1. prosinca u 8.30 sati viđen na autobusnom kolodvoru u malom mjestu Buitrago de Lozoya udaljenom 80 kilometara sjeverno od Madrida.

Buitrago de Lozoya, mjesto s oko 1900 stanovnika, nalazi se u podnožju brda Sierra de Guadarrama. To je poznato izletište na koje odlaze ljudi željni mira, čistog zraka, prirode i pješačenja kroz šumu. Obitelj se zadnji put čula s njime dan prije kada je boravio u madridskoj četvrti Chamartín, u kojoj je živio oko mjesec dana. Od popodneva 30. studenog ne znaju gdje se nalazi. Mavro je od tada na popisu nestalih osoba u Španjolskoj.

Mavrovi roditelji su u Madridu u potrazi za sinom. Hrvatska policija zaprimila obavijest španjolske policije da istražuju okolnosti nestanka hrvatskog državljanina u Madridu. Obitelj nestale osobe se do sada nije obratila hrvatskoj policiji, odgovorili su na naš upit iz MUP-a. Isti upit o potrazi za nestalim hrvatskim državljaninom uputili smo i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ali odgovor nismo dobili.

"Hvala, ne bih vam ništa mogao reći. Doviđenja", bio je kratak Mavrov otac, splitski skladatelj i pedagog Ivan Božičević kojeg smo dobili u četvrtak popodne na mobitel. Poslali smo mu i poruku može li nam bar potvrditi informacije da se obitelj čula s Mavrom dan prije nego je nestao te je li zadovoljan istragom španjolske policije, ali na našu poruku nije odgovorio.

Policijski istražitelji u interesu istrage ne daju nikakve informacije medijima. Kako smo doznali, neki su sugerirali Mavrovu ocu da se upravo medijima obrati za pomoć u potrazi za sinom, ali obitelj to zasad ne želi.

Jesu li uspjeli locirati Mavrov mobitel ako ga je uopće imao kod sebe tog zadnjeg dana kad je viđen u turističkom mjestu 80-ak kilometara od Madrida, jedna je do nepoznanica.

Ako je samovoljno otišao, što je bio razlog odlasku;, je li možda žrtva zločina ili je naprosto imao potrebu biti sam sa sobom neko vrijeme i nikome se ne javljati, je li zalutao pa mu se nešto dogodilo u planinskom području. To su samo neka od pitanja koja brinu mnoge koji poznaju Mavra. Mnogo njegovih prijatelja iz škole, s fakulteta i posla traži pomoć i preko društvenih mreža. Jedna od njih je i Suzana Stefanović, prijateljica njegove obitelji, koja je javnost izvijestila o njegovu nestanku.

"Mavro je sin mog prijatelja iz djetinjstva te o njemu nemamo vijesti od popodneva 30. studenog. Policija ga traži no molim vas za maksimalno dijeljenje ovog oglasa. Bilo koja informacija može biti korisna. Od srca ću vam biti zahvalna", napisala je Stefanović u poruci koja se širi društvenim mrežama u Španjolskoj.

Ona je i zvala policiju da isprave netočne informacije iz oglasa. Policija je bila objavila da Mavro ima smeđe oči umjesto plave, što se jasno vidjelo iz fotografije, te da je visok 175 cm umjesto 182 cm. Ondje je ostavila i kontakt. Suzana Stefanović nam je potvrdila da svakodnevno kontaktira s obitelji i policijom, ali je nakon nekoliko poruka koje smo razmijenili rekla da više ne može ništa reći.

Mavro, rođen u Splitu, radio je u Hrvatskoj za kompaniju Ericsson Nikola Tesla, a na svom je Facebook profilu 26. listopada napisao "Preseljen u Madrid". Mjesec dana kasnije - nestao je.

Mladi stručnjak Mavro Božićević bio je zaposlenik razvojno istraživačkog centra Ericssona Nikole Tesle u Splitu od listopada 2017. do kraja listopada 2020. kada je sporazumno prekinuo radni odnos u našoj kompaniji te preselio u Madrid i zaposlio se u lokalnoj kompaniji korporacije Ericsson u Španjolskoj. Iskreno se nadamo pozitivnom ishodu aktivnosti koje provode službena španjolska tijela, napisala nam je o Mavru Božičeviću Snježana Bahtijari, direktorica korporativnih korporacija Ericssona u Hrvatskoj.

Mavro je nestao bez traga

Te nade gaje Mavrovi roditelji koji su poslušali savjet i otputovali u Madrid kako bi na licu mjesta bili u kontaktu sa španjolskom policijom. Izvori koji poznaju postupanje tamošnje policije prenose nam da ovakvih nestanaka kao što je Mavrov ima na stotine, pa i tisuće i da policija, ne dobije li neko čvrsto uporište otkud bi mogla krenuti s potragom, neće puno toga poduzimati. Najčešće se čeka informacija od bolnica, mrtvačnica, je li osoba negdje stradala, pa često strancima sugeriraju da kad im nestane član obitelji angažiraju privatne istražitelje. Nemoguće je doznati je li to učinila i Mavrova obitelj.

"Od 27. studenog (petak) nije se pojavio na radnom mjestu. Njegov otac ne zna gdje se on nalazi od 30. studenog (ponedjeljak). Bio je deprimiran zbog covida i mjera ograničenog kretanja zbog koronavirusa", izvijestila je španjolska policija na svojoj internetskoj stranici. U Španjolskoj je i dalje na snazi policijski sat. Je li deprimiranost zbog ograničenog kretanja u jednom trenutku mladog Splićanina dovela u stanje da napusti svoj novi madridski dom?

Četvrt Chamartín u kojoj je mladi Splićanin živio nije problematična, a do nje se iz centra dolazi dugom cestom Paseo de la Castellana. U toj sjevernoj četvrti nalaze se stakleni neboderi banaka i drugih poslovnih objekata. Mavro je kao i znatan broj zaposlenika madridske podružnice Ericssona zbog pandemije korona virusa radio od kuće. U petak 10. studenog menadžer je njegove kolege obavijestio o njegovu nestanku, ali to je uslijedilo nakon što je već 10 dana u nacionalnoj evidenciji nestalih osoba španjolske policije bilo objavljeno da je Mavro Božičević nestao. Policija je u subotu 12. prosinca pomoć u potrazi potražila i objavom na Twitteru.

24. travanj 2024 14:21