StoryEditorOCM
Crna kronikaTragedija na Kornatima

Kod otoka Levrnake utopila se 35- godišnja Njemica: Ronioce je uhvatila velika nevera, nesretna žena nije uspjela izroniti

Piše šibenski.hr
7. kolovoza 2020. - 13:10

Nesretna, 35 godišnja Njemica utopila se kod otoka Levrnake u Kornatima prilikom organiziranog ronjenja grupe Nijemaca u utorak, 4. kolovoza. Mlada žena jedina se nije uspjela održati na plovilu zagrebačke tvrtke koja organizira ronjenja. Predvečer se naime, iznenada podiglo nevrijeme, te je bilo nužno što prije ronioce vratiti u brod. O tragičnom događaju s kojim je policija upoznala DORH javnost nije bila odmah izviještena budući da smrt nije nastupila pod sumnjivim okolnostima, riječi su Marice Kosor, glasnogovornice PU Šibensko-kninske.

Točan opis događaja, prema policiji, jest da se Njemica poskliznula s palube natrag u more netom što je izronila i uspela se na brod. Preplašena i dezorijentirana, u tom stanju nagutala se mora, da bi naposljetku, patolog ustanovio smrt od utapanja.
Prema izvješću PU Šibensko-kninske, nesreća se dogodila između 18,30 i 19 sati. A Lučka kapetanija Šibenik sa svojim brodom 'Šibenik' na kojem je bila liječnička ekipa, došla je na mjesto događaja ploveći po vrlo teškim vremenskim uvjetima.

Dodatne informacije o nemilom događaju doznajemo od Roberta Baljkasa, šibenskog Lučkog kapetana, čijim je brodom organiziran hitni medicinski prijevoz tijela nesretne Njemice u OB Šibenik. Neslužbeno, prema riječima kapt. Baljkasa, majka nesretne utopljenice koja je također sudjelovala u ronilačkom izletu prometnutom u tragediju potvrdila je policiji kako je smrt njezine kćeri nastupila nesretnim slučajem, tako da je glatko uklonjena sumnja u eventualnu nemarnost organizatora. Ne treba zanemariti, niti se začuditi strahu i panici nastalima u ronilačkom brodu zbog nagle promjene vremena, napominje lučki kapetan.

Izlet je započeo u ozračju puno povoljnih meteoroloških uvjeta i doslovce je trebalo bježati od nevere.
Registrirana tvrtka koja je organizator ronjenja, nastavlja Baljkas, već dugo vremena djeluje na šibenskom području i dosad u radu nikad nije imala propusta. Ronilačke boce poslane su na vještačenje u Split – što je također neslužbena informacija, a inspekcija Lučke kapetanije pregledao je Dnevnik ronjenja i ostale dokumente koje ronilačke ekskurzije trebaju imati.

-Izvještaj inspektora još mi nije došao na stol, no sve ukoliko je utvrđena kakva nepravilnost, ona ničim ne može utjecati na činjenice o okolnostima te nesreće. Majke uostalom, nikad ne lažu u takvim situacijama, zaključio je kapetan Baljkas.

19. travanj 2024 23:14