StoryEditorOCM
Crna kronikaispitivanje traje

Isplivala dramatična snimka izbodenog navijača: hoće li pomoći u otkrivanju ubojice?

Piše SPORT SD
12. kolovoza 2023. - 08:37

Drugi je dan ispitivanja privedenih hrvatskih navijača u Ateni. Prva skupina od njih 105 saslušana je u ponedjeljak, a svi su zadržani u istražnom zatvoru bez mogućnosti da se brane sa slobode. Sljedećih 30-ak navijača na redu da izađe pred istražne tužitelje je od ranog jutra u ulici Evelpidon, gdje se nalazi zgrada okružnog tužiteljstva, pišu Sportske novosti.

Podsjetimo, navijači Dinama u suradnji s bratskom grupom navijača drugog atenskog kluba Panathinaikosa terete se da su u noći s ponedjeljka na utorak sudjelovali u ubojstvu 29-godišnjeg navijača AEK-a, Michalisa Katsourisa. Usto, na teret im se stavljaju brojna druga kaznena djela iz oblasti kriminala poput posjedovanja oružja, sudjelovanja u neredima itd.

image
Screenshot/Newsbomb.gr

Katsouris je preminuo od uboda nožem u ruku, u kvartu Nova Filadelfija, poznatom po širokoj bazi navijača AEK-a, aktualnog grčkog nogometnog prvaka koji je u utorak s Dinamom trebao igrati kvalifikacijsku utakmicu Lige prvaka u Ateni. Pojavljuju se u grčkim medijima otada brojne fotografije i video-zapisi.

Nova je objavljena u subotu ujutro, a prikazuje posljednje trenutke Michalisova života. Naime, nakon što je uboden u ruku, uhvatila ga je sigurnosna kamera jednog atenskog kioska. Snimka bi mogla pomoći u rasvjetljavanju događaja i potencijalno otkriti ubojicu, a za to se kazneno djelo posebno tereti petorica od 105 ukupno privedenih navijača - tri Grka, jedan Albanac i jedan Hrvat.

Fotografija s nadzorne kamere kioska uslikana je u 23.08 sati po lokalnom vremenu, a prikazuje Katsourisa kako se jedva miče u sjedećem položaju s kacigom u ruci. Jedan građanin pomaže mu da se uspravi, no budući da on to nije u stanju, pada u trenucima kad je već bio izgubio mnogo krvi.

Grčko tužiteljstvo najavilo je da će prikupiti DNA-uzorke svih privedenih, usporediti ih s otiscima prstiju s mjesta zločina te tako smanjiti broj onih koji bi mogli biti dalje gonjeni za ovo kazneno djelo.

Inače, Alexis Kougias, odvjetnik koji zastupa jednog grčkog optuženika, u svom iskazu naveo je kako postoji video iz kojeg se vidi kako su počinitelj i žrtva bili sami, nakon čega je Michalis uboden s leđa. Optuženi Hrvati, od kojih većina ima iste branitelje, kategorički negiraju posjedovanje noževa i tvrde kako su u Grčku došli na utakmicu Dinama i AEK-a te Panathinaikosa (s čijim navijačima su pobratimljeni) i Marseillea, koja se igrala dan poslije. Neki od njih također negiraju da su u Atenu došli zloglasnim konvojem - prema njihovim riječima, u Grčku su doputovali avionom, što navodno mogu i dokazati predočavanjem odgovarajućih karata.

27. travanj 2024 23:57