StoryEditorOCM
Crna kronikakao u horor filmu

Roditeljima djevojčice koja se bori za život mjesec dana istražnog zatvora: majka je udarila neprimjerenom silom i zadala stravične ozljede glave

Piše Tomislav Kukec/JL
3. travnja 2021. - 15:12

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo odredio je u subotu mjesec dana istražnog zatvora za roditelje dvogodišnje djevojčice koja je s teškim ozljedama primljena u novogradišku bolnicu, a trenutno se za život bori u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu. 

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici, izjavio je nakon saslušanja sudac Soldo.

Pojasnio je kako je majci istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

"Zbog toga je istražni zatvor određen i ocu, s time da je njemu određen istražni zatvor zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer je već osuđivan za dugo kazneno djelo", rekao je sudac Soldo novinarima.

Potvrdio je i da se majci na teret stavlja pet kaznenih djela, a ocu četiri.

"Majci je stavljeno na teret da je počinila kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede čija je posljedica da je dijete sada u bolnici u teškom stanju. Ocu se stavlja na teret povreda djetetovih prava, zanemarivanje i zlostavljanje u odnosu na svih četvero djece", rekao je Soldo dodajući da se u očevom slučaju to odnosi na raniji period prije ozljeđivanja dvogodišnje djevojčice.

U slučaju dvogodišnje djevojčice sumnja je da se zlostavljanje odvijalo od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece izuzetih iz zajedničkog domaćinstva sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Osumnjičeni bračni par prepraćen je u istražni zatvor u Požegi.

Ranije objavljeno: U subotu oko 11 sati na ispitivanje kod županijske državne odvjetnice u Slavonskom brodu dovedena je 24-godišnja majka dvoipolgodišnje djevojčice koja se sa strašnim ozljedama glave bori za život u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu.

Pred tužitelje je dovezena policijskom maricom, vezana plastičnim lisicama, te u skafanderu radi sigurnosti zbog pandemije koronavirusa. Nakon nje, u prostorije tužiteljstva, također u zaštitnom odijelu, doveden je i 27-godišnji otac malene djevojčice, piše Jutarnji.

Ispitivanje je, kako je javila televizija N1, završilo tijekom poslijepodneva.

image
Nenad Opacak/cropix

Županijska državna odvjetnica Mirela Šmital rekla je da su iznosili obranu i da su djelomično priznali počinjena djela. Opširno su se branili i iznosili okolnosti.

Majka je prvookrivljena i tereti ju se za 5 kaznenih djela (4 zbog povrede prava djeteta i jedno teško ozljeđivanje).

Oca se tereti za četiri djela povrede prava djeteta. Tražit će istražni zatvor o kojem će se odlučivati na ročištu na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu.

image
Nenad Opacak/cropix

Podsjetimo, dijete je u Opću bolnicu u Novoj Gradiški zaprimljeno s teškim ozljedama glave, nagnječenjem mozga, a potom je reanimirano, intubirano i prebačeno u Zagreb.

Tamošnji liječnici rekli su kako se s takvim ozljedama još nisu susreli, te su zgroženi slučajem. Sumnja se na nasilje, a javnost je zgrozila izjava sad već bivšeg ravnatelja Centra za socijalnu skrb kako si je dijete možda samo smrskalo glavu. 

Djevojčica je dvije godine provela u udomiteljskoj obitelji jer su u biološkoj obitelji utvrđene nepravilnosti u odgoju, a otac je višestruko prijavljivan za nasilje, no onda je ipak vraćena roditelja.

Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović te ravnateljice Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić danas su priznali da je odluka o povratku djeteta u biološku obitelj bila pogrešna, te je pokrenut niz stručnih nadzora.

26. travanj 2024 22:14