Poznati zagrebački chef Tomislav Špiček Novu godinu je, umjesto s čašom šampanjca i vatrometom u ponoć, dočekao u bolnici u predinfarktnom stanju.
Zbog zdravlja je morao propustiti i svečanu novogodišnju večeru koju je pripremao u restoranu Kaptolska klet, javlja Jutarnji list.
- Prepao sam se jer 15 minuta nisam mogao doći do zraka. Sad sam tu u Zajčevoj, čekam pretrage, nisam baš najbolje. Skupilo se, od cigareta, visokog šećera u krvi, stresa, sve pomalo – rekao nam je 44-godišnji Špiček koji se liječi u KB-u Merkur.
- Čuo sam da je večera odlično prošla. I kad mene nema moj zamjenik zna što točno sve treba raditi i zato je sve odlično ispalo. Vlasnik je bio tamo cijelu večer pa sam s njim bio na telefonu, kaže da su prepeličja jaja bila najveći uspjeh, da su se ljudi oduševili - otkrio nam je chef Špiček koji čak i ozbiljno narušenog zdravlja svoju kuhinju drži pod kontrolom.
Za doček Nove godine osmislio je večeru u pet sljedova baziranih na tradicionalnim hrvatskim jelima, koja su bila spremljena i poslužena na moderan i kreativan način. Među hladnim predjelima bili su pate od janjetine poslužen s relishem od svježih krastavaca, suhih rajčica i slatko-ljutih papričica uz hrskavac od kukuruznog brašna te pohana prepeličja jaja u začinskom bilju na podlozi od slatko-kiselog povrća i crnog graha uz dresing od tartufirane majoneze, toplo predjelo bila je slasna štrudla od vrganja, skute, krumpira i luka, a glavna jela temeljila su se na kvalitetnim mesnim komadima.
Tako se biralo između svinjećeg filea na kremi od crnih truba uz arancin od žitarica i poriluka posutih crumbleom od ljutkastih čvaraka, teletine ispod peke s krumpirom i povrćem ili, pak, Dry Age Striploina sa žara koji je aromatiziran zrnatim senfom uz prilog od restane butternut buče i mileram vrhnja. Desert su bili suhi kolači i torta, a nakon ponoći i šampanjca, gosti su uživali u tradicionalnim blagdanskim specijalitetima, odojku s ražnja uz francusku salatu ili, pak, nezaobilaznu sarmu sa suhim buncekom i hamburger špekom.
- Novogodišnja večera je odlično prošla, do sedam ujutro smo bili tu – potvrdili su nam u Kaptolskoj kleti, a ponosan je i Špiček što je sve glatko prošlo. Ipak se ne radi o bilo kojoj večeri.
Kralj Baltazara
Svoj kulinarski zanat Špiček je ispekao još početkom 90-ih godina u prestižnom hotelu Esplanada, a potom je svoj sjajan osjećaj za nijanse okusa i za lokalne proizvode prenio u sve restorane u kojima je radio. Vrhunac je doživio u Baltazaru 2000-ih, a danas pak svoje kulinarske kreacije ostvaruje u Kaptolskoj kleti, starom zagrebačkom restoranu nacionalne kuhinje, na atraktivnoj lokaciji preko puta katedrale.
Baš kao i svakog dana, na putu od kuće u Zagorju do posla na Kaptolu, Špiček je i ove nedjelje prošao Dolcem. Tržnicom nikad ne projuri. Uvijek zastane, popriča, pogleda, pomiriše, pipne, kuša. Svježina je ključna, a oko njega se gužva stvori čim malo zastane. “Tomek, Tomica, gospon Špiček”, sa svih strana netko ga ima nešto za pitati, čini se da je naš Špiček svojevrsna kulinarska verzija rock zvijezde.
“Valjda sam ljudima prirastao srcu. Doista se trudim biti pristupačan, ali zna biti naporno. Zapravo, snimanje showa je lako. Primjerice, kada dođem na tržnicu Dolac nešto kupiti, ljudi žele razgovarati, a ja često nemam puno vremena jer se žurim u restoran. Najčešće se raspituju o receptima, ali ima tu i privatnih pitanja”, rekao je ranije Špiček medijima, dodavši da mu slava nije udarila u glavu, ali da mu je teško biti “veseljak za široke mase”.
Naime, uz kulinarsku, krajem prošlog stoljeća započela je i Špičekova televizijska karijera. Prvo “Kruške i jabuke”, pa “U istom loncu”, pa “Gušti su gušti”. Narod se raspametio i jedva dočekao Špičeka u RTL-ovom showu “Tri, dva, jedan – kuhaj!”, gdje je jedina konstanta iz sezone u sezonu, dok se kolege u žiriju poput Željke Klemenčić, Tomislava Gretića, Mateje Domitrović, Mate Jankovića i Ivana Pažanina izmjenjuju. Visoka gledanost ovog showa Špičeku je samo potvrdila zvjezdani status kako u kulinarskom, tako i u TV svijetu. Kada je u pitanju zdravlje prekaljenog chefa poput Špičeka, na prvu bi pomislili da se ozlijedio na radu, na vruću mast ili nož kad mu oko pobjegne, kako se događalo na početku.
Prva ozljeda
“Sad bum vam jednu na brzinu ispričal kaj se toga tiče. Moja prva ozljeda je bila dok sam radil u Esplanadi. Kao mladi pomoćnik u kuhinji rezal sam kiselo zelje za sarmu, a tu se oko mene stalno muvala jedna Mira, pomoćna radnica, ali atraktivna crnka s tak lepim dekolteom da ga ja još i danas dobro pamtim. Ona se po nekaj sagnula, ja sam se zagledal i nisam ni primetil da je nož napravil svoje. Na brzinu sam skupil svu krv s kupusom i hitil da ona ne primijeti”, ispričao je Špiček ranije našem novinaru.
No ovaj put nije bilo zezancije, a narušavanju zdravlja uvelike je kumovao stres uzrokovan navodnom krađom identiteta za reklamu jedne krapinske tvrtke koju je i tužio kako bi zaštitio svoj ugled koji je godinama gradio.
Vijesti o ozbiljnom zdravstvenom stanju omiljenog chefa, koji se trudi svaki slobodni trenutak provesti kod kuće, u Jablanovcu kraj Zaprešića, zasigurno je najteže pala njegovim najbližima sinu Ivanu, kćeri Pauli i supruzi Višnji koju je upoznao dok je započinjao svoju kulinarsku karijeru. Budući da je i supruga profesionalna kuharica, upoznali su se u kuhinji Dvorca Mihanović u Tuheljskim toplicama.
U Jablanovcu njegova obitelj ima veliki vrt, uzgajaju svinje i kokoši pa jedu samo zdravo i svježe, zato ga i ljuti što se njegov lik bez pitanja našao na uvoznim namirnicama, a najveći je zagovaratelj domaćih namirnica.
Još od svojih početaka njeguje tradicionalnu kontinentalnu kuhinju, a poznate recepte zapisivao je od svoje bake Dragice koju često spominje. Ističe kako su njezine štrukle jedne od najboljih koje je ikad jeo.
Svoje zagorske štrukle je, pak, nekoliko puta imao priliku kuhati gostima diljem svijeta, a jedna od najpoznatijih osoba koja je probala njegove štrukle je Angelina Jolie. Ipak, najponosniji je na klasični umak Beurre Blanc od maslaca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....