StoryEditorOCM
ZanimljivostiOdržan 14. ljetni karneval

Primoštenom defilirale maškare, ulični akrobati, bilo je i spize, rock glazbe i vatrometa

Piše Vedrana Stočić
11. srpnja 2021. - 13:22

Bilo je ludo u subotu na 14. primoštenskom ljetnom karnevalu. Domaćini i turisti uživali su u duhovitim maskama, u dobroj spizi i glazbi... Primoštenom su defilirale maškare, ulični akrobati izvodili su malo dalje od glavnog trga i bine izvodili su svoje vratolomije, organizirana je i bogata lutrija, na Mandraču frigale su se ribice i fritule, Mali Ive opet je ispalio spektakularni vatromet, a konac večeri protekao je uz rock svirku. Ljetnji karneval znatno se razlikuje od onog pravog, zimskog, lepršaviji je, bez skrivenih poruka i bez osuda Krnje. To je čista zabava koja je i ovaj put uspjela.

Ipak, bio je to karneval u znatno skromnije izdanju od onih pred pandemijskih, bilo je znatno manje maškaranih skupina, izostale su grupe iz unutrašnjosti Hrvatske i iz inozemstva. Došle su zato dvije skupine iz  Župe dubrovačke i stalni sudionici primoštenskih karnevala, gotovo pa sudomaćini, Karnjevalska udruga Polantana iz Kaštel Kambelovca. Bilo je klauna, baletana, gusara gospara, malih kuhara iz primoštenskih dječjih vrtića.. Uglavnom, dobra zabava za subotnju ljetnu večer.

Podsjetimo, prije 14 godina Kulturno-običajna udruga „Krč“ uz svekoliku pomoć primoštenske Turističke zajednice odlučila je dio karnevalskih svečanosti održi i usred ljeta. Mnogi su u Primoštenu bili skeptični i u čudu su komentirali:“kako to maškare usrid lita“. Karnevalski običaji imaju stoljetnu tradiciju, imaju duboku vezu s religijom, svoja pravila i rituale. U našim krajevima, a i čitavom katoličkom svijetu  karnevalske svečanosti održavaju se prije korizmenog razdoblja.  U „Krču“ se nisu dali smesti. Punih 14 godina organiziraju ljetni i zimski karneval, Primošten su uvrstili u mrežu karnevalskih gradova, a redovito gostuju i na brojnim domaćim i europskim karnevalskim svečanostima.

23. travanj 2024 23:21