StoryEditorOCM
ZanimljivostiZDRAVA I PRISTUPAČNA

Pomaže u borbi protiv raka, dijabetesa i srčanih bolesti, a poznata je i kao namirnica koju su jeli samo carevi

Piše Ana Špoljarić/Živim
5. prosinca 2023. - 19:35

Riža je široko dostupna žitarica za kojom posežemo kao savršen prilog mnogim jelima, ali i kao prvu pomoć kod probavnih tegoba. Doista ju malo tko ne voli, a razne sorte s razlogom omogućuju da ova namirnica postigne pravu rapsodiju u okusima. Možda rjeđe korištena, ali itekako poznata, crna riža, posebno se ističe po zdravstvenim dobrobitima. Poznata i kao zabranjena riža jer je u staroj Kini bila je rezervirana isključivo za careve i bogate, danas je prilog mnogih kuhinja. Koje su sve prednosti crne riže, donosimo u nastavku.

Poboljšava moždane funkcije (antioksidansi)

Teksturom djelomice usporediva sa smeđom, crnu će rižu mnogi odabrati zbog njenog snažnog sastava hranjivih tvari. Naime, odličan je izvor vlakana i antioksidansa koji zbog tamno ljubičaste boje, karakteristične za ovu žitaricu, doprinose prevenciji raznih bolesti. Antioksidansi su važni jer pomažu u obrani od oksidativnog stresa (tjelesna reakcija) koji može oštetiti stanice i doprinijeti bolestima poput raka i bolesti srca. Zato je konzumiranje hrane bogate antioksidansima dobar je način za sprječavanje i smanjenje spomenutog stresa. Istraživanja pokazuju da je crna riža osim antioksidanasa, dobar izvor raznih fitonutrijenata, uključujući antocijane, glikozide, flavonole i karotenoide. Još jedno istraživanje je pokazalo da u usporedbi s crvenom i smeđom rižom, crna riža ima najveći sadržaj fitonutrijenata i daje najviše obećanja u borbi protiv stanica raka dojke, piše Živim.

Podržava zdravlje srca

Konzumiranje cjelovite žitarice poput crne riže koja sadrži više vlakana od rafiniranih žitarica, pomaže u održavanju razine kolesterola o čemu govore i opsežne studije. Poznato je da visok kolesterol povećava rizik od bolesti srca. Antioksidansi u crnoj riži također mogu pomoći u zdravlju srca što potvrđuje još jedno istraživanje koje govori da je redovita konzumacija antocijana antioksidansa koji crnoj riži daju boju, bila povezana sa smanjenim rizikom od srčanog udara kod pacijenata starijih od 65 godina s normalnim krvnim tlakom.

Promiče zdravlje probavnog sustava

Sadržaj vlakana u crnoj riži dobar je zdravlje probavnog sustava. Razlikujemo dvije vrste vlakana; topiva i netopiva. Netopiva vrsta je najzastupljenija u cjelovitim žitaricama koje pomažu u održavanju kretanja kroz sustav i dodaje masu stolici kako bi se spriječio ili pak liječio zatvor. Sve veći broj istraživanja otkriva da naš crijevni mikrobiom (zajednica mikroorganizama u našem probavnom traktu) značajno utječe na zdravlje mozga, imunosno zdravlje i metaboličko zdravlje.

Nutritivna vrijednost crne riže

Osim ugljikohidrata koji uglavnom čine cjelovito zrno crne riže, ova je namirnica dobar izvor vlakana i proteina. 50 grama nekuhane crne riže sadrži:

Kalorije: 180

Masti: jedan gram

Natrij: 40 miligrama

Ugljikohidrati: 39 grama

Vlakna: pet grama

Bjelančevine: četiri grama

Dodani šećeri: 0 g

Može li konzumiranje crne riže imati rizike

Ova namirnica, bogata hranjivim tvarima, sigurna je za većinu. Ipak, budući da ima više vlakana od drugih vrsta riže, može izazvati gastrointestinalnu iritaciju kod nekih, osobito ako prebrzo povećate unos vlakana. Osobe s gastrointestinalnim bolestima poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS) također mogu teško tolerirati sadržaj vlakana u crnoj riži, osobito ako se jedu s drugom hranom bogatom vlaknima.

Priprema

Crna riža se može pripremati i konzumirati kao i svaka druga riža. Prije kuhanja ju je potrebno oprati. Kuha se sat vremena u omjeru 1:2 (na šalicu riže ide dvije šalice vode). Preporučljivo je potopiti rižu preko noći ili je namakati sat vremena kako bi se njezini nutrijenti lakše apsorbirali. Ako ste napravili prethodni postupak, skratite vrijeme kuhanja na pola sata. Crnu rižu možete uključiti u svoju prehranu na sljedeći način:

Koristite ju kao bazu u zdjeli za žitarice prelivenu povrćem i piletinom ili tofuom

Koristite ju umjesto bijele riže u pudingu

Dodajte u prženje sa škampima, paprikom, gljivama, graškom i drugim povrćem

Poslužite ju kao prilog uz losos i pečeno povrće

Koristite kao dodatak salatama

Dodajte ju umjesto tijesta u juhu

27. travanj 2024 22:48