StoryEditorOCM
ZanimljivostiBRONCA IZ NIZOZEMSKE

Pigini su rajnski kanarinci BMW među tićima

12. siječnja 2019. - 14:50

Željko Krnčević Pigo, svestrani ravnatelj Muzeja grada Šibenika, kao da je pretplaćen na visoke ornitološke nagrade u međunarodnoj konkurenciji. Na proteklom 67. svjetskom prvenstvu u uzgoju ptica održanom u nizozemskom gradu Zwolleu, osvojio je brončanu medalju za kanarince iz svoje volijere u Zatonu kod Šibenika.
Njegova pernata kolekcija bila je dio od ukupno 112 izložaka, koliko je na ovom natjecanju predstavilo 16 domaćih uzgajivača pod okriljem Hrvatskog ornitološkog saveza. Lani je Krnčević u Italiji, na Svjetskom prvenstvu sjeverne polutke pobrao zlato i broncu za feosne grlice i kanarince te postao prvim Šibenčaninom koji se može podičiti šampionskim nagradama s prestižnih međunarodnih ornitoloških ogleda.
Naročit mu je gušt što su njegovi kanarinci novije pasmine rheinlander, koju su selekcionirali njemački uzgajivači, postigli bolji plasman nego ptice iz njihove zemlje. Otprilike, kao da je Hrvat napravio kvalitetniji BMW od Bavarca!

Fantastična četvorka

– Pticama se bavim od djetinjstva, no intenzivnije desetak godina, a te sam kanarince prvi u zemlji počeo uzgajati 2012. Matično jato oformio sam od ptica iz Njemačke i Italije, a izložbena kolekcija sastoji se od četiriju ptica koje se međusobno trebaju idealno uklapati bojom i izgledom. To je ono što ocjenjuju suci – govori zadovoljni šibenski uzgajivač, inače član domicilnog ptičarskog društva "Šibenik". Konkurencija je, dodaje, uistinu bila oštra: 3307 izlagača sa svih strana svijeta i vrtoglavih, zamalo pa 25 tisuća ptica različitih vrsta – od pjevica, papiga, do ukrasne peradi.
I laik s priložene fotografije brončanih rajnskih kanarinaca vidi uznosito, prinčevsko držanje Piginih ptica, podvučeno pernatom ćubom kao da je kruna. Pravi kraljevići, za čiji je pristali izgled kojem nisu mogli odoljeti međunarodni suci najviše zaslužna Karmen Krnčević, Pigina bolja polovica.

Nimfe i rižarice

– Zbog posla imam sve manje vremena za ptice i da nije moje supruge, ne bi bilo ni ovih medalja. Kanarincima je naročito potrebno posvetiti dosta pažnje i žena mi je bila od velike pomoći – priznaje Krnčević.
Nisu jedino kanarinci i grlice stanari njegova ptičnjaka. Lete, cvrkuću i prpoše se tu još pjevajuće papige, papige nimfe i rižarice, ukupno 6-7 vrsta ptica i 150-ak primjeraka kojima, osim posebne, inozemne mješavine ptičje hrane bere i maslačak kada u proljeće potjera na livadama, gnječi kuhana jaja u vrijeme odgajanja ptića... Eto, ni ptičjeg mlijeka ne manjka njegovim pernatim miljenicima!
S jednakom ljubavlju, ambicijama i zamjetnim rezultatima, Željko Krnčević, inače arheolog, bavi se i drugim svojim pasijama. Vrstan je fotograf i predsjednik foto-kino kluba "Šibenik", osvajao je zlatne medalje i za ulja iz vlastita maslinika, vodi i uređuje, zajedno s prijateljima bonkulovićima TV emisiju "Gurmanske ćakule" na lokalnoj televizijskoj postaji, a u zadnje vrijeme posvećen je također gljivarstvu... U radiše svega biše, a kod Pige – još i više!


Konkurencija je bila oštra: 3307 izlagača sa svih strana svijeta i vrtoglavih, zamalo pa 25 tisuća ptica različitih vrsta – od pjevica, papiga, do ukrasne peradi

16. lipanj 2024 08:04