StoryEditorOCM

Otpočele tradicionalne magareće utrke: Mlada Zagrepčanka Karla Topić slavila u utrci žena na tovaru Lovrenu

Piše Ante Talijaš
1. kolovoza 2018. - 16:21

Pred nekoliko tisuća gledatelja, među kojima su bili brojni strani i domaći turisti, otpočela su tradicionalne 51. 'Tribunjske magareće trke', najpopularnija i najstarija manifestacije ove vrste na 'svitu i okolici'.

Ove prve večeri, drugu godinu zaredom, održana je ženska utrka. Za razliku od glavne muške utrke u kojoj pravo nastupa imaju samo mladići iz Tribunja, u ženskoj mogu osim domaćih djevojka, nastupiti i turistkinje, vikendašice ili sve one pripadnice ljepšeg spola koje se zateknu u mjestu. A u konkurenciji devet jahačica slavila je mlada Zagrepčanka, 17-godišnja Karla Topić na magarcu 'Lovrenu'.



- U Tribunju moja obitelj ima vikendicu već deset godina i od malih nogu ljetujem u ovom predivnom mjestu. Moje prijateljice iz Tribunja nagovarale su me da se prijavim na utrku prošle godine, ali nedostajalo mi je hrabrosti. Eto, sada sam prijavila i uvjerljivo slavila s velikom prednošću pred konkurenticama. Osjećaj pobjednice je predivan, presretna sam, jedno odista nedoživljeno iskustvo. Magarcu sam dala ime Lovren u čast našeg 'Vatrenog' Dejana Lovrena, koji mi je, inače, najdraži nogometaš naše srebrne reprezentacije. Pobjedu mi je omogućio izuzetno inteligentan i istreniran magarac kojeg sam dobila na startu, ali i asistent u utrci, moj prijatelj Jakov Franić – kazala je Karla Topić, inače, učenica Matematičke gimnazije u Zagrebu.

Nakon utrke žena, ove prve večeri održana je i Mađuopćinska magareća trka koje je okupila najbolje jahače iz četiri dalmatinske općine – domaćeg Tribunja, Pirovca, Posedarja i Svetog Filipa – Jakova. U uzbudljivoj završnici pobijedio je domaći jahač Šimun Popov, višestruki pobjednik 'Tribunjskih magarećih trka'.

Glavna utrka 51. izdanja 'Tribunjskih magarećih' trka na rasporedu je u srijedu, 1. Kolovoza, s početkom u 12 sati, a u njoj će, već po tradiciji, sudjelovati, 12 tribunjskih mladića na isto toliko magaraca. Magareće utrke uveseljavaju Tribunjske i njihove goste od davne 1956. godine i najstarije su na jadranskoj obali.



 

20. travanj 2024 00:41