Ručak, desert, kava - uobičajen je poredak za većinu klasičara koji kofeinski napitak ne propuštaju popiti nakon dobrog objeda. No ako ste odlučili prije Božića malo "prikočiti" s čašćenjima, kako biste ležerno potom pristupili istima, vjerojatno vam se trokorak sveo na svega dva. Ručak pa kava, o slatkome možete samo maštati u iščekivanju blagdanskih delicija.
Ali kad već kofeinski "kick" ne preskačete, mogli biste iskušati ovaj recept koji objedinjuje potrebu za šećerom i kavom u istome. Još će vas i ugrijati na ovaj hladan dan, pa je piće pravi "tri u jedan" i to ne iz kesice.
Riječ je o talijanskome napitku "barbajada", milanskoj kombinaciji vruće čokolade i snažne kave koja će vas dobro prodrmati. Toplu šalicu možete poslužiti sa šlagom na vrhu, ali ako već "pazite" na kilograme, slobodno preskočite. U tom slučaju jako je malo suvišnih kalorija.
Sastojci:
- 25 g kakao praha
- 30-ak grama šećera (možete smanjiti količinu)
- 355 ml mlijeka
- 160 ml jake kave/ espressa
- šlag (nije nužno)
Priprema:
Pomiješajte kakao prah i šećer, a mlijeko zagrijte na laganoj vatri dok ne počne vriti. Zatim umiješajte mješavinu kakaa i šećera te kave dok ne proključa. Podijelite u šalice i "ukrasite" šlagom.