StoryEditorOCM
ZanimljivostiFlora Dalmatica

Knjiga od gotovo tri metra i teška više od 300 kilograma, središnja je instalacija Adventure: Izradili su je šibenski umjetnici i kreativci

Piše šibenski.hr
6. prosinca 2021. - 08:40

„Flora Dalmatica“ – knjiga velika gotovo tri metra i teška više od 300 kilograma, središnja je instalacija ovogodišnje Adventure. Izradili su je šibenski umjetnici i kreativci okupljeni oko udruge „Kolektiv 4B“.

Pažnju posjetitelja ovogodišnje Adventure privlačiti će središnja dekoracija „Visianijev vremeplov“, postavljena na fontani u „srednjem đardinu“. Radi se o posveti velikom šibenskom znanstveniku i botaničaru Robertu Visianiju i obilježavanju 180-te obljetnice izlaska njegovog životnog djela – zbirke „Flora Dalmatica“.

Instalaciju su osmislili umjetnici i kreativci okupljeni oko Kolektiva 4B - šibenske mreže kulturne suradnje. Središnji dio instalacije čini velika otvorena knjiga, s naslovom i uvodnim citatom iz „Flore Dalmatice“. Knjiga je dimenzija 2,80 m x 2 m, a zajedno sa tintarnicom i perom cijela instalacija teži više od 300 kilograma. Za njezinu izradu utrošeno je gotovo 500 radnih sati naših umjetnika. Oko knjige, uz rub fontane, postavljen je vremeplov s najznačajnijim trenutcima iz Visianijevog života, te karakterističnim biljkama ovog podneblja koje su obilježile njegov život.

- Posebno smo ponosni na zajedništvo i atmosferu koja je obilježila izradu instalacije. Ona je plod zajedničkog rada petnaestak umjetnika, kreativaca, stručnjaka i zaljubljenika u ovaj grad. Knjigu su izradili i oslikali Danijel Hrg, Branka Grubić, Josip Bačelić, Zvonimir Vila i Slaven Blaće. Grafičko oblikovanje vremeplova i dizajn vizualnog identiteta obljetnice potpisuje mlada šibenska dizajnerica Lucija Grubić. Tekstovi su nastali u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Udrugom turističkih vodiča Mihovil, a u njihovoj izradi sudjelovale su i članice udruga Fotopoetika i Š.U.M. Fotografije starog Šibenika ustupio je časopis „Volim Šibenik“. Ovo je projekt zajedništva, kulturne suradnje i umrežavanja šibenskih kreativnih snaga, na ponos svome gradu. Ovo je smisao postojanja našeg Kolektiva. Zato od srca zahvaljujemo vodstvu „Adventure“, Gradu Šibeniku i Turističkoj zajednici što su nam ukazali povjerenje i dali priliku da se angažiramo na ovakvom projektu- istaknuo je kordinator udruge Kolektiv 4B Hrvoje Jelković.

„Visianijev vremeplov“ je prva aktivnost i uvod u bogat program obljetničkih događanja planiran za 2022. godinu. „Flora Dalmatica“ je životno djelo Roberta Visianija i vrijedan doprinos europskoj botanici. To bogato dokumentirano i ilustrirano djelo u tri sveska (1842. – 1852.) dosad je najopsežnija monografija o hrvatskoj flori. Cilj nam je Šibenčanima približiti lik i djelo velikog svjetskog znanstvenika, o kojem se u rodnom gradu jako malo zna. Robert Visiani – Šibenčanin, nezaobilazna je osoba u prirodnoj znanosti 19. stoljeća u Europi. Kao stručnjak bio je prepoznat u cijelom svijetu, a najveći trag ostavio je u Padovi upravljajući botaničkim vrtom koji je danas pod zaštitom UNESCO-a. Smatraju ga ocem talijanske botanike. Čitav život volio je svoj „kazališno lijep“ Šibenik u kojem je dao obnoviti zgradu bolnice i u kojem je prema vlastitoj želji sahranjen. O privrženosti rodnom mu gradu svjedoči i činjenica da je uz svoje ime često dodavao pridjevak „Sibenicensis Dalmata“ - Šibenčanin Dalmatinac.

Iznad svega, njegovo djelo predstavlja nepresušan izvor inspiracije. Uskoro će se javnosti predstaviti inicijativa „Flora Dalmatica“ u kojoj zajednički djeluju Muzej grada Šibenika, Udruga turističkih vodiča Sv. Mihovil Šibenik, JU Priroda, Udruga Fotopoetika, Zeleni grad Šibenik, Turistička zajednica Grada Šibenika, Udruga Krajobrazovanje, Memorijalni centar Faust Vrančić, Grad Šibenik, Udruga Kino Tesla, Udruga Kolektiv 4B.

Putem spomenute inicijative kroz iduću godinu pokrenut će se niz aktivnosti s ciljem upoznavanja javnosti sa Visianievim likom i djelom, pokretanjem aktivnosti za „ozelenjavanje“ javnih površina i očuvanjem prirodne baštine ovog kraja, kraja kojeg je toliko volio.

26. travanj 2024 11:08