StoryEditorOCM
Zanimljivostii poznati plaču

Ivani Banfić se urušila kuća kod Petrinje, Mate Janković kuha stradalima od potresa, a Mateo Kovačić ponudio pomoć svoje fondacije

Piše Jutarnji.hr
30. prosinca 2020. - 15:52

Pjevačica Ivana Banfić, nakon jučerašnjeg razornog potresa, svojim je prijateljima putem Facebooka javila da je dobro.

Banfić zajedno sa suprugom Krunom Ladišićem i njihovim 11-godišnjim sinom Janom živi Staroj Drenčini, mjestu udaljenom samo 11 kilometara od Petrinje.

- Dragi svi koji me pokušavate dobiti na mob. Mi smo svi dobro, živi i u komadu. Epicentar je bio 3 km od nas. Ovo je najstrašnije iskustvo u životu.. Popadali su nam crjepovi s krova, sve se urušilo, u kući nisam još bila jer sam u užasnom strahu. Sjedim s djetetom i mužem u kombiju... Držite se svi... Popravit će se sve, ali život nećemo vratiti ako ga izgubimo... Ostaje nam da vjerujemo da će sve biti dobro... To je jedino što možemo... - napisala je.

Pjevačica Lana Jurčević potres je uspjela uhvatiti videosnimkom. Naime, krenula je snimati video nekoliko sekundi prije potresa, a kada je osjetila a odmah je ustala, uzela svog psića u ruke i istrčala iz prostorije. Njezina je kamera ostala upaljena pa je tako snimila grozno podrhtavanje i strašne zvukove.

- Upravo sad! Potres na mojoj kameri... DO KAAAAAAD?!?! Uzela sam Snicku i istrčala van s njom! Pričekajte 15 sekundi!!! Znači... NE MOGU VIŠEEEE Da sam znala da će se ovo snimiti na kameri... Taman krenem u lijepoj atmosferi, suncu, lijepoj kampanji... Petrinja, Sisak, okolica... DRŽITE SE! Ako treba pomoć nekakva, tu sam! - napisala je.

Kasnije je i osnovala javnu Facebook grupu Pomoć svima 29. 12. (Potres) HR gdje svatko može navesti pomoć koju nudi.

"Dragi svi!! Otvorila sam na fb grupu za pomoć i razmjenu informacija pod nazivom: POMOĆ SVIMA 29.12. Da ne objavljujem molbe na storije koje mi šaljete jer oni traju samo 24 sata, a ljudska patnja nažalost trajat će puno duže od toga. Molim medije i ljude da pomognemo jedni drugima. Shareajte link i grupu. Nisam našla neko bolje mjesto na kojem su info o svemu i tome što ljudima treba, pa se nadam da će ova moja grupa barem malo pomoći. Link u opisu mog profila. Ne znam da li hvata link? Ako ne, upišite na fb tražilicu: POMOĆ SVIMA 29.12.", napisala je Lana.

Na sve grozne događaje u 2020. osvrnuo se i popularni chef Mate Janković na Facebooku i to u vrlo oštrom tonu.

“2020. je bila toliko dobra da očekujem da Novogodišnji program HTV-a krene s izvedbom pjesme "Crna Višnja" Višnje Pevec koju će na klaviru pratiti Ivo Josipović. Zatim ćemo se uključiti uživo u nastup Mladena Grdovića, koji će nam u vožnji do prvog stabla kestena pjevati "Bolje živim nego ministar". Još će se u program vođen od strane Siniše Cmrka uključiti nezaobilazni Škoro koji će između par doskočica pokazati skriven talent sviranja na češlju, a u virtuoznoj izvedbi će mu se priključiti članovi banda Leteći odred, kao i članovi banda Baruni.

Zajedno će otpjevati "Neka pati koga smeta" obučeni u dresove Hašk Građanski. Zatim će svečano pred odbrojavanje objaviti iznos koji su platili Thompsonu da ne nastupa za Novu. Odbrojavat će stožer, trajat će manje od dva tjedna, a pridružit će im se svi u studiju. Nakon čestitki upućenih naciji, skupa će zapjevati Auld Lang Syne, praćeni posebnim gostom, pobjednikom trube festivala u Guči koji trubu svira kroz masku. Jede se hrana iz Wolta, nazdravlja Bakarskom vodicom. Ispod toga, sve je ku***”, napisao je chef Janković.

Kasnije se, pak, zajedno sa svojim kolegama uputio u Petrinju gdje su pripremali hranu za sve ljude koji se trenutačno tamo nalaze. Odlučili su tako dati svoj doprinos  stradalima u razornom potresu.

"Crveni križ je na lokaciji, povežite se s njima i pitajte što treba. Tu je koma. Čekamo da nam dođe kuhinja da možemo početi kuhati. Ako ima kolega u blizini, mi smo na trgu", napisao je kasnije Janković na Facebooku.

Nevena Rendeli Vejzović objavila je tek kratki status koji sažima misli koje su nam mnogima danas prošle glavom: “Ne mogu, ne mogu, ne mogu više!”.

Nataša Janjić Medančić otkrila je da od šoka plače cijeli dan.

"Potrešena i prestravljena po tko zna koji put ove godine, plačem cijeli dan... Moje srce je noćas uz sve ljude u Petrinji, Sisku, Glini... za stradale i ozlijeđene, za sve bez krova i bez nade. Bit će dobro! Mora biti! Niste sami!", napisala je glumica.

Svoj komentar na tešku situaciju na svom je Facebooku dao i poduzetnik Mate Rimac.

“Treći veliki potres ove godine upravo je pogodio Zagreb (prvi je bio u ožujku, drugi jučer i treći tek sada). Ovaj je bio prilično zastrašujući. Kakva godina za Zagreb i Hrvatsku - jedna od zemalja s najvećom ovisnošću BDP-a o turizmu među razvijenim zemljama. Nadam se da ovaj put nije bilo žrtava”, napisao je.

Marijan Ban je, pak, na Twitteru potvrdio da se potres osjetio i kod njega u Splitu.

"Molite za Hrvatsku", napisala je Izabel Kovačić na svom profilu i podijelila više inicijativa za pomoć, a među njima je i ona fondacije njezinog supruga, Matea Kovačića.

Naime, veznjak Chelsea ponudio pomoć teško stradalima u potresu preko svoje fondacije.

"Molimo za sve pogođene razornim potresom. Ako znate nekoga u potrebi, javite nam se na zaklada.kovacic@gmail.com", objavio je Kovačić.

25. travanj 2024 18:35